Capela și cripta ierarhilor ortodocși din Cimitirul cernăuțean




Dragoș OLARU. Capela și cripta ierarhilor ortodocși din Cimitirul cernăuțean / Mesager Bucovinean. - Anul.XX. - Nr.2 (78). - 2023.

Cimitirele, potrivit normelor general valabile în imperiul austriac, erau fie confesionale – aflate în proprietatea cultelor religioase legal recunoscute (biserici, parohii), fie comunale – proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale. Fiecare parohie a fost îndreptățită prin lege să aibă la dispoziție un cimitir, care trebuia situat în afară de localitate, păstrându-se o anumită distanță față de zona locuită. Cimitirul din Cernăuți, deschis în anul 1866 la marginea suburbiei Horecea, era unul comunal și era destinat pentru credincioșii ortodocși, greco-catolici, romano-catolici și mozaici. Înainte de a oficia prima înmormântare într-un cimitir nou, el trebuia să fie sfințit, după rânduiala bisericească. Astfel noul cimitir din Cernăuți a fost sfințit de toate confesiunile religioase, partea ortodocșilor fiind sfințită de episcopul Eparhiei Bucovinei, Eugen Hacman. Trebuie să menționăm că cimitirile confesionale erau create în unele parohii sătești și mai ales pe lângă mănăstiri. La Cernăuți au mai existat de asemenea, atât pe vremea imperiul habsburgic cât și sub administrația românească (1918-1940, 1941-1944) și cimitire particulare ca proprietate a unor fundații sau a unor familii de nobili sau boieri. În Bucovina sunt cunoscute astfel de cimitire a familiilor Hurmuzachi și Logothetti, care și-au creat cimitire particulare pe lângă bisericile ctitorite de unii membri ai familiilor lor la Cernauca și Șirăuții de Jos (azi Sadagura). În Cernăuți am mai avut și un cimitir militar, proprietate publică a statului român, care era administrat de Garnizoana militară din Cernăuți a Ministerului Apărării Naționale (1934), azi dispărut prin contopirea lui cu Întreprinderea de utilitate municipală „Rezervația istorică și culturală „Cimitirul de pe strada Zelena” (denumirea oficială a Cimitirului din Cernăuți).


Indiferent de categoria cimitirelor, proprietarii lor trebuie să îndeplinească cu strictețe normele tehnice și sanitare în vigoare privind administrarea cimitirelor. Revenind la chestiunea de proprietate, trebuie să menționăm că, potrivit legislației austriece, un cimitir comunal rămâne comunal. Ghiar dacă a fost binecuvântat de reprezentanții mai multor confesiuni religioase, administrarea lui rămâne în competența proprietarului, în cazul nostru, al primăriei Cernăuți. Totuși, administrarea unui cimitir se afla nu numai în competența organelor locale ale statului. Multe cheltuieli legate de întreținerea cimitirului erau suportate de patronatul bisericesc, de parohie și direct de către credincioși. Și aceasta în primul rând pentru faptul că cimitirul, chiar și gardul care îl înconjura, era privit în legislația austriacă și cea românească ca un locaș de cult. Într-o pastorală din anul 1895 mitropolitul Silvestru îi îndemna pe parohi ca, împreună cu epitropiile și autoritățile locale să „întrețină cimitirile în stare curată pentru integritatea mormintelor, a crucilor și a monumentelor”. Această întreținere era chiar totală în cazurile când, din averea bisericii, în cimitir se construiau case mortuare, cripte sau monumente.


Acest criteriu de proprietate se referă și la Capela mitropoliților bucovineni, ridicată, conform hotărârii Consistoriului, pe banii Mitropoliei Bucovinei în anul 1881 pe aleea centrală din partea ortodoxă a cimitirului. Cripta de sub capelă avea menirea să adăpostească rămășițile pământești ale tuturor episcopilor și mitropliților Bucovinei: episcopul Dositei Herescu (1710-1789), reînhumat aici din cimitirul vechi; mitropoliții Teofil Bendela (1814-1875) și Teoctist Blajevici (1807- 1879), înmormântați în criptă (gropniță) până la ridicarea capelei; mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici (1818-1895), ctitorul capelei; mitropoliții Arcadie Ciupercovici (1823-1902), Vladimir Repta (1841-1926), Nectarie Cotlarciuc (1875-1937); episcopul de Rădăuți Ipolit Vorobchievici (1849-1939), a preluat conducerea Mitropoliei Bucovinei la 14 noiembrie 1919, mitropolitul în funcție fiind foarte bolnav, și a deținut-o până la numirea noului mitropolit la 14 noiembrie 1924. Capela arhiereilor bucovineni cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” a fost sfințită la 26 mai/7 iunie 1884, în sâmbăta înainte de Duminica Rusaliilor. De atunci, în această capelă, îngrijită de Mitropolie, se oficiau regulat sfintele liturghii, slujbe de înmormântare și parastasuri. Spre exemplu, presa vremii pe larg oglindește funerliile mitropolitul Vladimir Repta (26 aprilie 1926) și panihida oficiată aici, la care au ținut discursuri: în numele guvernului ministrul Dori Popovici, în numele Ministerului Cultelor secretarul general Brădişteanu, în numele Academiei şi Consiliului Eparhial, profesorul universitar I. I. Nistor.


Sicriele profanate ale foștilor mitropoliți ai Bucovinei - (Foto - 1990/93).

Odată cu ocuparea acestui ținut de către Uniunea Sovietică capela și cripta arhiereilor bucovineni, inclusiv întregul cimitir, au avut de suferit foarte mult. Una dintre manifestările campaniei antireligioase, lansate de guvernul URSS, se implementa cel mai activ prin lichidarea cimitirelor, prin închiderea, reutilizarea și demolarea lăcașurilor de cult. Biserica Ortodoxă și alte confesiuni au fost excluse din activitatea funerară. Aceiași soartă au avut-o Cimitirul din Cernăuți, inclusiv Capela Mitropolitană și sute de monumente funerare ale creștinilor cernăuțeni, morminte care au fost distruse, devastate, iar în locul lor au fost create alei triumfale în memoria „eliberatorilor” sau pur și simplu au fost înmormântați deasupra noii veniți de aiurea. 


Cripta arhiereilor ortodocși din cimitir ajunsese-se să fie, spre sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut, o groapă de gunoi, sicriile sparte, osemintele morților aruncate peste tot, capela înconjurată de burueni și tufari, ușile și geamurile sparte, pereții goi până la cărămidă. O rază de lumină asupra acestor imagini sumbre a fost îndreptată în primi ani de independență ai Ucrainei. Se părea că lucrurile iau o orientare firească de îndepărtare a greșelilor și fărădelegilor comise în trecut și revenirea la o democrație și libertate confesională. Părintele Mihail Ivasiuc, președintele Societății Religioase „Mitropolitul Silvestru” a primit blagoslovirea din partea Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei aparținătoare Bisericii Ortodoxe Ucrainene să preia sub ocrotirea sa fosta Capelă Mitropolitană, folosind-o în continuare ca parohie a credincioșilor din apropierea cimitirului și din oraș. În această perioadă, rămășițele pământești ale arhiereilor ortodocși au fost adunate în racle noi, așezate la locul lor de veci din cripta mitropolitană și sfințite.


Bisericuța capelei a fost total renovată fiind înlocuite geamurile, ușa și acoperișul; interiorul a fost împodobit cu icoane și pictat cu tablouri biblice conform canoanelor bisericești. Și ce e mai important – aici au început să fie oficiate din nou sfintele slujbe de duminici și de sărbători. După trecerea părintelui M. Ivasiuc la cele veșnice (2007) locul lui a fost preluat de un vrednic continuator, părintele Cristofor Gabor, care ține la neamul său, oficiază slujbe de pomenire a înaintașilor înmormântați în acest cimitir, participă împreună cu enoriașii la comemorările organizare de societățile naționale românești.



















































Comentarii