Activitatea Societații Bibliotecarilor Bucovineni în perioada anilor 2017 – 2023




        Societatea Bibliotecarilor Bucovinei (SBB) din regiunea Cernăuți a fost fondată în anul 2017, cu scopul principal de a sprijini satele românești prin furnizarea de carte în limba română, esențială pentru păstrarea identității românești. De la înființare, SBB s-a implicat activ în mișcarea culturală din Cernăuți, organizând numeroase evenimente dedicate Pilonilor Culturii Românești din acest colț de țară înstrăinată. În acești ani de activitate, SBB a susținut bibliotecile din sate și școli cu cărți, manuale, mobilier și alte resurse necesare.
De asemenea, SBB a distribuit aproximativ 4600 de cărți, reviste, ziare și manuale, contribuind semnificativ la îmbogățirea fondului de carte în limba română din regiunea Cernăuți. Societatea a fost mereu alături de comunitatea românească, oferind sprijin în momente dificile și promovând valorile culturale și educaționale.
În acest an, SBB a continuat să distribuie literatură românească în localitățile românești din fostele raioane Herța, Hliboca, Noua Sulița și Storojineț, unde lipsa de carte în limba română este resimțită acut, iar procesul de ucrainizare tot înaintează. Aproximativ 1560 de cărți au fost distribuite, majoritatea provenind de la scriitori români din regiunea Cernăuți, consolidând astfel legătura culturală și educațională între comunități.
SBB a participat activ și a semnat toate demersurile din partea comunității românești pentru apărarea limbii române, a tradițiilor și a credinței ortodoxe, demonstrând un angajament ferm față de păstrarea identității culturale a românilor din regiunea Cernăuți.
Activitatea Societății Bibliotecarilor Bucovinei reflectă un efort susținut de a îmbunătăți accesul la educație și cultură pentru comunitățile românești, contribuind la păstrarea și promovarea valorilor naționale într-un context multicultural complex.
Constantin Mandicevschi, 158 de ani de la naștere
1 octombrie 2017, comunitatea românească din regiunea Cernăuți, reprezentată de istorici și oameni de cultură din nordul Bucovinei, au participat la o slujbă de Te Deum prilejuită de aniversarea a 158 de ani de la nașterea profesorului și renumitul bibliotecar bucovinean Constantin Mandicevschi, cel care a scris versurile celebrului cântec „Cântă cucu-n Bucovina”.

Slujba de pomenire a fost oficiată la mormântul ilustrului profesor bucovinean de către părintele Cristofor Gabor, din inițiativa membrilor Societății Bibliotecarilor Bucovineni.
Despre viața și activitatea profesorului Constantin Mandicevschi au vorbit istoricii Dragoș Olaru și Dumitru Covalciuc, directorul școlii medii din Băhrinești Mihai Acatrini, vice-președintele Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina Vasile Rauț, diplomatul român de la Consulatul General al României la Cernăuți Edmond Neagoe și alții.


Mobilier școlar nou pentru elevii din clasa românească de la școala din Băhrinești.
2017 În ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, elevii din clasa I-a A cu predare în limba română de la Școala medie din satului Băhrinești, raionul Hliboca, au primit în dar un frumos și minunat cadou - 6 bănci și 12 scaune școlare.

În rolul lui Moșul Nicolai a fost Societatea Bibliotecarilor din Bucovina, precum și din partea unor oameni cu suflet mare din România.
Conferința Internațională „Biblioteca publică - soluții și perspectivă în dezvoltarea comunității”.
În perioada 17-18 mai 2018, în orașul Bacău, s-a desfășurat Conferința Internațională ‟Biblioteca publică - soluții și perspectivă în dezvoltarea comunității”, organizată de Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România și Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău (director Adrian Jicu), în parteneriat cu Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din regiunea Cernăuți și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.


În satul Bahrinești au fost renovate mormintele membrilor renumitei familii bucovinene Mandicevschi. – 2018.
Uitarea s-a lăsat, totuși, peste numele acestuie vrednic părinte și, abia după mai bine de o sută de ani de zbuciumată istorie a Bucoinei și a bisericii acestuia, segmentate și trecute prin mai multe stăpâniri laice și ecleziastice, ea a fost spulberată prin cercetările și acțiunile noastre de pioasă recunoștință pentru cel ce i-a dat viață celebrilor compozitorii europeni Ioan Mandicevschi. 
În cimitirul din satul Băhrinești, regiunea Cernăuți, au fost recent renovate mormintele membrilor renumitei familii bucovinene Mandicevschi, fiind vorba de preotul Ioan Mandicevschi și rudele acestuia. 
Acest mormânt nu a fost cunoscut publicul până anul 2015 când apare un articol de subsemnatul acestui articol în limba uraineană despre famiia Mandicevschi unde se vorbește despre originea lor din Bahrinești și despre acest mormând. De fapt nici cercetătorii din țară nu au știu nimic despre el.
Primul care s-a interesat de acest mormând a fost directorul școlii din Bahrinești, prof. Mihai Acatrini care și-a propus să afle mai multe amănunte despre preotul Ioan Mandicevschi. Cercetând Arxivele de Stat din Cernăuți am descoperit că Ioan este născut la Bahrinești în 1778 și tot aici a și murit la 1853, deci nu este venit din Galiția. Ioan este tatăl preotului Vasile Mandicevschi (1824 - 1896), născut de asemenea la Bahrinești. Ioan Mandicevschi mai este și strămoșul al renumitei pleiade de compozitori și profesori români din Bucovina, printre care Constantin Mandicevschi, autorul imnului Bucovinei Cântă cucu-n în Bucovina” și compozitorii  cu renume mondial, Eusebiu și Georhe Mandicevschi.


Asfel, în 2018 s-a renovat mormintele mebrilor famlie Mandicevschi, părăsite și aflate până atunci în paragină în vechiul cimitir din satul Bahrinești, dând altă înfățisare mormintelor preotului Ioan Mandicevschi a celorlorlalte rude ale sale.
Renovarea mormintelor a fost realizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, condusă de Vladimir Acatrini (autorul tezei de doctorat despre familia Mandicevschi), proiectul fiind susținut de familia Acatrini, și de două familie de creștini-ortodocși români Ministrul Consilier Consulatului General al României la Cernăuți Ionel și Mioara Ivan.
Scopul renovării este de a păstra vie memoria satului Bahrinești și de a nu uita acest simpol importante care demonstreză tuturor celor interesați că famiia Mandicevschi este originară din satul Bahrinești și nu este venită din altă parte.
Mormintele membrilor acestei veschi familii bahrineștene au fost descoperite de prof. Mihai Acatrini în anii 1988 -1990, când  fusece numit profesor de fizică la școala din Bahrinești. Incitat de această descoperire, el îți pune în gând să afle mai multe desore persoanele înhumate acolo, al căror nume e scris morminte zăceau în uitare, fară să fi știut cineva de existența lor.
La rândul său, profesorul Mihai Actrini, devine între timp directorul școlii din loclitate, nu s-a mulțumit doar cu identificarea mormintelor celui ce a pus, practice, începutul acestei dinastii de intelectuali bucovieni, ci captivat de istoria satuli, a înființat la școală un muxeu istorico-enografic, revervând în 2017, o sală  familia Mandicevschi.
10 Ianuarie, 2018 - la Căminul cultural din satul Ropcea a avut loc sărbătoarea tradițiilor de iarnă „Sărbătorile-au venit cu colinda am pornit”. Membrii Societații Bibliotecarilor Bucovinenei, au participat la esta manifestare și afost dăruit cărți și reviste pentru Caminul Cultural și Biblioteca din sat.
Expoziția Satul Bahrinești - leagănul familiei Mandicevschi”.
Expoziție la Cernăuți, la 16, mai 2019, 160 de ani de la nașterea lui Constantin Mandicevschi.
    În incinta Muzeului etnografic regional din Cernăuți a avut loc inaugurarea unei expoziții consacrate distinsei familii Mandicevschi din localitatea Bahrinești, raionul Hliboca. Constantin Mandicevschi este autorul renumitului cântec românesc „Cântă cucu-n Bucovina”, vlăstar al unei familii preoţeşti, cu bogate ramificaţii, având legături strânse cu centrele ortodoxismului ale lumii.  

Bucovinenii şi-au amintit pentru a câta oară de această personalitate, participând la inaugurarea expoziției consacrate familiei Mandicevschi. De altfel, grație eforturilor depuse de  Mihai Acatrini, directorul şcolii din satul Bahrineşti, ajutat fiind de Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, la Muzeul etnografic au fost aduse mai multe exponate, materiale de arhivă despre Constantin Mandicevschi și satul Bahrinești.


     Prin documente şi lucrări importante, descoperite la baștina lui Constantin Mandicevschi, Mihai şi Vladimir Acatrini au reuşit să demonstreze publicului prezent la inaugurarea expoziției că distinsul profesor, poet şi compozitor Constantin Mandicevschi îşi trage rădăcinile dintr-o familie românească din nordul Bucovinei. La eveniment au participat oameni de vază din raionul Hliboca, dar și personalități în domeniul culturii din regiunea Cernăuți. Cu un mesaj de salut a fost prezent la eveniment și ministru consilier Edmond Neagoe de la Consulatul general al României la Cernăuți.
Două inscripții românești, restabilite în cimitirul vechi din satul Bahrinești, regiunea Cernăuți.
3 mai 2019, în cimitirul din satul Bahrinești, regiunea Cernăuți, în curtea bisericii vechi, au fost recent instalate două inscripții noi pe crucile de mormânt ale vornicului satului Mihai Isopescu (1830 -1905) și preotului de Frătăuții Noi, Ioan Gramatovici (1837-1909). De asemenea, a fost renovată crucea pe mormânt a vornicului satului Mihai Isopescu.
Astfel, datorită eforturilor familiei Acatrini din acest sat bucovinean a fost restabilit adevărul istoric și unele date despre viața de odinioară a satului Bahrinești. La inițiativa lui Mihai Isopescu în satul Bahrinești a avut loc construcția și deschiderea primei școli românești din localitate (20 septembrie 1884).


Istoricul drd. Vladimir Acatrini și prof. Mihai Acatrini au realizat unele studii la Arhiva de Stat din regiunea Cernăuți, aflând mai multe date din istoria neamului românesc din Bucovina. A fost stabilit faptul că crucea din curtea bisericii vechi aparține părintelui paroh Ioan Gramatovici, care s-a aflat într-o vizită la Bahrinești, la ginerele acestuia – preotul Ștefan Cepișca. El a murit la Bahrinești, fiind înmormântat în curtea bisericii.
Comemorarea centenarului de la moartea lui George Tofan la Cernăuți.
Duminică, 2 august 2020, de ziua prăznuiri Sfântului Proroc Ilie, în inima bătrânei urbe cernăuțene a avut loc o manifestare comemorativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea în lumea celor drepți a profesorului George Tofan, pedagog devotat, om politic, poet, publicist și om de cultură din Bucovina.


Inițiatorii manifestației au fost Vladimir Acatrini, preşedintele Societăţi Bibliotecarilor Bucovineni și Alexandru Muntean, președintele Asociației sportiv-culturale „Ștefan cel Mare și Sfântˮ. La parastas au participat reprezentanţi ai comunităţilor românești din  regiunea Cernăuți: Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Sergiu Barbuța, ziarist și blogger din r-n Noua Suliță, Dumitru Caulea, Societatea Muzicienilor Români din Ucraina „Armonia”, Dragoş Olaru, arhivist și publicist. Câteva cuvinte despre marele cărturar bucovinean de la Bilca a rostit arhivistul Dragoş Olaru, Alexandru Muntean, Acatrini Vladimir, Vasile Bâcu. Președintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni, Vladimir Acatrini, a venit cu propunerea ca fiecare societate culturală din Cernăuți să se angajeze ca să îngrijească de anumite morminte și parcele din partea ortodoxă a Cimitirului Cental din Cernăuți.
În cadrul ceremoniei religioase au fost pomeniţi sculptorul Dumitru Gorșcovschi, profesorii universitari Ilie Torouțiu, Ilie Mandic și Ilie Bacinschi, professorii Ilie Luceac și Iliei Gavanos
80 de ani de la moartea marelui teolog român Valerian Șesan.
La 24 mai 2020, cu două săptămâni întârzâiere (pandemia), în Cimitirul Central din Cernăuți a avut loc oficierea unui parastas la 80 de ani de la moartea marelui teolog român Valerian Șesan. Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Cristofor de la capela mitropolitană la care au participat câțiva reprezentanți ai comunității românești din Cernăuți: Ștefan Broască, vicepreședinte al Asoșiației ştiințifico-pedagogice „Aron Pumnul”, Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, Vasile Răuț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Nicolae Costaș, profesor, ghid la Universitate, Dragoș Olaru, arhivist, Nicolae Hauca, jurnalist, blogger, Mihai Grosu, jurnalist-fotograf, Dumitru Fedorcea, membru în conducerea Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Un cuvânt despre marele teolog bucovinean și familia Șesan a rostit arhivistul Dragoș Olaru.

În cadrul ceremoniei religioase au fost pomeniţi şi Constantin Mandicevschi (ziua de naştere 24 mai 1859), renumit cărturar bucovinean, Grigore Pantazi, înaintaş bucovinean, om de teatru, important scenograf cu realizări artistice la Viena, precum şi Miron (Mihai) Călinescu, teolog, profesor al lui Mihai Eminescu.
17 Februarie 2020, Biblioteca Bucovinei, Biblioteca USV şi Societatea Bibliotecarilor Bucovineni - Cernăuţi au semnat primul protocol de colaborare.
Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Bucovinei, protocolul încheiat are în vedere, în primul rând, participarea, pe bază de reciprocitate, a bibliotecarilor bucovineni la manifestări specifice comune (lansări de carte, simpozioane, saloane de carte etc.), dar şi satisfacerea cerinţelor de lectură în limba maternă.
În acest scop, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava şi Biblioteca USV demarează o campanie de strângere de cărţi în limba română ce vor fi donate, cu sprijinul Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni - Cernăuţi, bibliotecilor locale din regiunea Cernăuţi.
4 iulie 2020, – 85 de ani de la moarte: Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc. 
La Cimitirul Central din Cernăuţi a avut loc oficierea unui parastas la 85 de ani de la moartea marelui teolog român Nectarie Cotlarciuc, Arhiepiscop Cernăuţilor şi Mitropolit al Bucovinei şi Hotinului. Slujba de pomenire a fost oficiată la capela mitropolitană de părinții Hristofor Gabor, Gheorghe Aroneț și Nicolae Ozereanschii la care au participat câţiva reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Cernăuţi: Drd. Acatrini Vladimir preşedintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni, Dragoş Olaru, arhivist, istoric.




Între 15 și 17 iulie, 2021 Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonată de Sanda-Maria Ardeleanu, în colaborare cu Asociația Italienilor din România, condusă de Ioana Grosaru, a derulat cea de-a V-a ediţie a Simpozionului național cu participare internațională „Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc”.
Întâlnirea a avut loc în sala Auditorium „Joseph Schmidt” atât on-site, cât şi on-line, prin platforma Google Meet, iar tema fiind „Noi modalități de prelucrare și transmitere a informației în instituțiile de educație și cultură”. Au participat personalităţi ale culturii şi educaţiei din instituţii de prestigiu din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Ploiești, Alba Iulia, Roman, Bacău și Suceava, precum și din Italia, Grecia, Ucraina și Republica Moldova. La simpozion a participat și drd. Vladimir Acatrini, istoric, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, care a prezentat studiul „Câteva observații privind situația cărților românești în bibliotecile publice din regiunea Cernăuți”.
A mai răspuns invitației Bibliotecii USV profesori din învăţămîntul universitar şi preuniversitar, directori de bibliotecă, reprezentanţi ai minorităţilor etnice din România, artişti plastici, scriitori, publicişti, sociologi, cercetători ştiinţifici, bibliotecari, doctoranzi, masteranzi și studenţi. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociaţia Italienilor din România – Ro.As.It., Asociaţia Bibliotecarilor din România şi Casa Corpului Didactic „George Tofan” din Suceava.
De precizat că în 2020 Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” au semnat primul protocol de colaborare cu Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuţi, reprezentată de Vladimir Acatrini, preşedintele Societăţii.
Protocolul încheiat are în vedere, în primul rând, participarea, pe bază de reciprocitate, a bibliotecarilor bucovineni la manifestări specifice comune (lansări de carte, simpozioane, saloane de carte etc.), dar şi satisfacerea cerinţelor de lectură în limba maternă.
În acest scop, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava şi Biblioteca USV demarează o campanie de strângere de cărţi în limba română ce vor fi donate, cu sprijinul Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuţi, bibliotecilor locale din regiunea Cernăuţi.
Salonul Internațional de Carte "Alma Mater Librorum", ediția a VII - a.
În perioada 25-26 noiembrie 2021, în Sala de Lectură „Mihail Iordache” din corpul A al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Salonului Internațional de Carte „Alma Mater Librorum”.


         Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Bucovinei, sărbătorită pe 28 noiembrie, de către Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Centrul de Reușită Universitară și Alianța Franceză din Suceava.
          La ediția din acest an au avut oportunitatea de a participa 20 de edituri, case editoriale și librării din Republica Moldova, Ucraina, Franța, Statele Unite ale Americii și România, au fost prezente în format fizic sau online.
        Activitatea culturală a fost moderată de Prof. univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, director al Bibliotecii Universității Ștefan cel Mare din Suceava.
          Au fost prezentate 30 de lansări și prezentări de carte și reviste, conferințe, numeroase întâlniri cu autorii, editorii, cu personalități ale culturii românești și străine, cu tineri creatori de literatură. În cadrul evenimentului, s-au acordat 12 diplome speciale și peste 50 de diplome de participare.
         Ca în fiecare an, Salonul Internațional de Carte „Alma Mater Librorum” s-a bucurat de invitați de onoare, care la cea de-a șaptea ediție a fost Editura Cartier din Chișinău.
         Printre participanții la eveniment s-au mai numărat și câțiva autori de carte și publiciști români din regiunea Cernăuți, însoțiți de președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni din regiunea Cernăuți, dl. Vladimir Acatrini.
          Este vorba despre Tatiana Tutunaru Bârzu, profesoară de limba și literatura români de la Școala medie din Probotești, ținutul Herța, Rodica Zegrea, bibliotecară la Biblioteca din Prisăcăreni, Hliboca, acad. Alexandrina Cernov, directorul Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți și Vitalie Zâgrea, jurnalist, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți.
        De asemenea, în cadrul salonului de carte au fost expuse câteva titluri de volume editate de Maria Toaca, jurnalistă și publicistă din Cernăuți, Dragoș Olaru, arhivist și istoric bucovinean, Sergiu Barbuța, jurnalist, președintele Societății Culturale „Valea Prutului”, părintele Vasile Molodianov din Târnauca, ținutul Herța și Zinaida Smochină-Rotaru, poetă și scriitoare din Costiceni, nordul Basarabiei.
          Comemorarea demnitarilor români la cimitirul vechi din Cernăuți.
La 15 mai 2021, a treia săptămână după paşti, în cimitirul vechi de la Hocerea, orașul Cernăuți a avut loc oficierea unui parastas la mai multe personalități marcante ale vieții culturale și bisericești din Țară Fagilor au fost comemorate.



În cadrul acțiunii au fost rostite rugăciuni pentru odihna sufletelor:
      Vladimir de Repta (25 decembrie 1841, Banila pe Ceremus – d. 24 aprile 1926, Cernăuți) - 180 de ani de la naștere. A fost un mitropolit român, membru de onoare al Academiei Române, deputat în Dieta Bucovinei și în Camera Imperială din Viena, precum și senator de drept (reprezentant al Mitropoliei Bucovinei) în primul parlament al României Mari (noiembrie 1919 - 1920). A fost membru sprijinitor al Societății Academice Junimea și al Societății Meseriașilor Români din Cernăuți.Eugen C. Botezat  (n. 15 martie 1871, Tereblecea, d. 23 decembrie 1964 , București) - 150 de ani de la naștere. Doctor în biologie și filosofie, profesor, membru corespondent al Academiei Române (1913), exclus în 1948, repus în drepturi în 1990, rector al Universității din Cernăuți în anul universitar 1922/23.
Epaminonda Bucevschi (n. 1843, Iacobeni, județul Suceava – d. 13 februarie 1891, Cernăuți) - 130 de ani de la moarte. Mihai Eminescu l-a numit pe Epaminonda Bucevschi, «Rembrant al Bucovinei». A fost un renumit pictor bisericesc din Bucovina. Primul pictor al Bucovinei, realizatorul decorului pentru prima manifestare naţională românească, cea din Putna anului 1871, prieten cu Porumbescu, Slavici şi Eminescu, Epaminonda Bucevschi a modernizat pictura bisericească ortodoxă, lucrările lui monumentale fiind pictura Catedralei din Cernăuţi şi a celei din Zagreb. “Mucenic al frumosului”, Bucevschi este şi recuperatorul adevăratului chip al lui Ştefan cel Mare; din păcate, puţine dintre lucrările lui au fost cumpărate şi păstrate în Bucovina.
Isidor Vorobchevici (n. 18 mai 1836, Cernăuți – d. 18 septembrie 1903, Cernăuți) - 185 de ani de la naștere. A fost un preot, pedagog, dirijor de cor, foclorist, compozitor și scritor ucrainean din Bucovina. A scris în limba ucraineană, română și germana și a dus contribuții în însemnate la cultura muzicală românească.
        Vasile Mitrofanovici (n. 1 aprilie 1831, în s. Crasna – Bucovinei – d. 9 august 1888, Marienbad, Cehia)  - 190 de ani de la naștere. A fost un teolog, profesor, om politic, preot ortodox; Ambasador al Reichstagului (1880-1885) de la Consiliul Rus, rector al Universității din Cernăuți 1877/78.
      Constantin Popovici (n. 22 noiebrie 1846, Cernăuți – d. 2 noimbrie 1938, Cernăuți) - 175 de ani de la naștere. A fost un teolog, professor, Membru al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, rector al Universității din Cernăuți 1888/89.
        Constantin Mandicevschi (n. 24 mai 1859, Bahrinești – d. 14 decembrie 1933, Cernăuți) – 162 de ani de la nastere. A fost un professor, inspector scolar, este autorul versurilor celebrului cântec „Cântă cucu-n Bucovina”, versuri scrise, pe melodia unui cântec bucovinean adaptat, în 1904, la solicitarea lui Spiru Haret şi a lui Nicolae Iorga, pentru comemorarea lui Ştefan cel Mare în România.
          Aurora Mandicevschi (n. 10 aprilie 1852, Bahrinești – d. 1911, Cernăuți) - 110 de ani de la moarte. A fost o profesoara de muzica la Viena și Cernăuți.
Gheorghe Grigorovici (n. 4 mai 1871 stil vechi, Storojineț, Bucovina – d. 18 iulie 1950, închisoarea Văcărești) - 150 de ani de la naștere.  A fost un om politic român, social-democrat bucovinean, militant pentru unitatea național-politică a românilor și pentru progres social. A fost deputat în Parlamentul de la Viena și în Parlamentul de la București, membru fondator (1927) și președinte (1936-1938) al Partidului Social Democrat Român.
Simion Florea Marian (n. 1 septembrie 1847, Ilișești, Suceava, – d. 11 aprilie 1907, Suceava,) - 174 ani de la naștere.  A fost un folclorist, etnograf, naturalist, istoric, profesor, preot român, membru titular al Academiei Române.
Totodată au fost comemorați Corneliu Nichitovici (pedagog) și Vasile Paladean (fotograf).
        Slujba de pomenire a fost oficiată la capela mitropolitană de părinții Hristofor Gabor, Gheorghe Aroneț și Nicolae Ozereanschii la care au participat câţiva reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Cernăuţi.
Comemorarea lui Canstantin Isopescu-Grecul la Cernăuți – 150 ani de la naștere.
Duminică, 31 Ianuarie 2021, în inima bătrânei urbe cernăuțene a avut loc o manifestare comemorativă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nasterea lui Constantin Isopescu-Grecul (1871 - 1938). Slujba de pomenire în memoria regretatului jurist, politician, jurnalist, profesor și rector al Universității din Cernăuți a avut loc la Cimitirul creștin din orașul de pe Prut. Inițiatorii manifestației au fost Vladimir Acatrini, preşedintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni și Alexandru Muntean, președintele Asociației sportiv-culturale „Ștefan cel Mare și Sfântˮ.

Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Cristofor Gabor de la capela mitropolitană, la care au participat câţiva reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Cernăuţi: Sergiu Barbuța, presedintele Societați Culturale „Valea Prutuluiˮ, Dragoş Olaru, arhivist și publicist, Vasile Rauț  preşedintele Societăţii „Golgota” a românilor din Ucraina, Mihai Grosu, jurnalist-fotograf, George Ungireanu, poet, Alexandru și Andrei Cucirca și alți.
Câteva cuvinte despre marele cărturar bucovinean au rostit: Dragoş Olaru, Alexandru Muntean, Acatrini Vladimir, Marin German.
14 noiembrie - participarea la curățenie la mormintele românilor din cimitrul vechi din Cernăuți.
În cadrul acțiunii „Să cinstim memoria înaintașilor” am reușit să facem ordine la circa 31 de morminte ale unor personalități marcante românești de la Cimitirul vechi din Cernăuți.
      Este important să nu uităm trecutul poporului nostru și să păstrăm vie memoria personalităților care au contribuit la dezvoltarea și propagarea culturii românești.
  Au venit să dei o mână de ajutor, în special domnii Vladimir Acatrini, Alexandru Muntean, Vadim Costân, Doru Ropceanu (Dragoș Olaru), Nico Dia (Nicolae Costaș), Vasile Raut și Marius Rauț. .
 De remarcat că acțiunea a fost organizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, în parteneriat cu Societatea culturală Valea Prutului”.
 165 de ani de la nasterea compozitorului, bucovinean Eusebie Mandicevschi din Băhrinești.


Pe 17 august 2022 se împlinescte165 de ani de la nașterea compozitorului și profesorului Bucovinean Eusebie Mandicevchi (1857-1929). Cu această ocazie, un mic cerc de oameni de știință, lucrători ai muzeelor și istorici locali au vizitat satul Bahrinești, unde s-au născut compozitorul și profesorul de renume mondial și familia sa și unde și-a petrecut copilăria în cercul unei familii spirituale. Oaspetii s-au închinat la mormântul bunicului lui Eusebiu, Ioan Mandicevschi (1778 - 1853), care a fost paroh în biserica locală. Un tur al vechiului cimitir și al bisericii vechi a fost efectuat de secretarul - preotul Damian Chobotar. Apoi a avut loc o excursie neobișnuită și interesantă la muzeul Liceului Bahrinești, unde viața și calea creativă a lui Eusebie Mandicevschi însuși și a întregii sale familii au foast deplin prezentate. Turneul a fost condus de directorul Acatrini Mihail.
Bustul lui Regele Carol al II - lea al României descoperit într-un subsol din orașul Cernăuți - 2022
Voluntarii din Cernăuți au descoperit în timpul efectuării curățeniei la un subsol dintr-o curte din centrul orașului, bustul Regelui Carol al II-lea al României. Acest lucru a fost anunțat pe Facebook de Katerina Ponomariova, președintele organizație „Mișcarea de Voluntariat din Bucovina”.

„Atunci când răscolești prin gunoi — fii pregătit să descoperi multe lucruri interesante. Coteț pentru câine, sticle de diverse forme și dimensiuni, tablă veche reprezentând o reclama la bere… Și bustul Regelui Carol al II-lea al României”, a scris Katerina Ponomariova, publicând totodată fotografii cu obiectele descoperite. Ele au fost găsite pe teritoriul centru de voluntariat pe care ea îi coordonează.
Reacțiile internauților nu au întârziat să apară. Unii au propus ca bustul lui Carol al II-lea să fie predat muzeului Regional Etnografic din Cernăuți, iar alții să fie vândut anticarilor români și totuși vă ocupa un loc de cinste în Muzeul Regional Etnografic din Cernăuți (strada O. Kobîleanska, 28).

Acest lucru în mare parte se datorează Societății Bibliotecarilor Bucovineni.
Societatea Bibliotecarilor Bucovineni implementează un proiect de digitalizare a documentelor românești din Arhiva de Stat a Regiunii Cernăuți
Acest proces se înscrie în proiectul intitulat „Digitalizarea Arhivelor Românești din Regiunea Cernăuți”, cu finanțare asigurată de statul român.
Digitalizarea documentelor românești este realizată pe baza unui acord de cooperare între Arhiva de Stat a Regiunii Cernăuți și Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, încheiat pe 3 mai 2022.
Conform coordonatorilor proiectului programul vizează digitalizarea documente de arhivă ale instituțiilor de învățământ din ținut în perioada 1918-1940 (Fondul 213 Inspectoratul școlar regional nr. 14 din Bucovina).
        Valoarea finanțării proiectului este de 57.800 lei. Procesul de digitalizare a fondului va dura până la sfârșitul anului curent.



26 octombrie 2022, la Muzeul Etnografic Regional din Cernăuți s-a desfășurat seminarul istoric „Codrii Cosminului 1497: către aniversarea a 525 a Marii bătălii din Bucovina”, la care am avut ocazia să prezint colecția de numismatică și filatelie dedicată lui Ștefan cel Mare și oastei sale.
În cadrul seminarului, au avut loc prezentarea a expoziției “Relicvele Bătălia de la Codrii Cosminului”din fondurile Muzeului etnografic regional din Cernăuți, Muzeului de Arheologie și Etnografie “Maximilian Hacman” (satul Oprișeni) și Muzeul de istorie și etnografie (satul Iordănești), precum și expoziția de numismatică și filatelică dedicată lui Ștefan cel Mare și oastei sale din colecția lui Acatrini Vladimir, șeful Societății Bibliotecarilor Bucovinei.
Programul seminarului include prelegeri susținute de doctorul în științe istorice, profesor al Universitatea Națională „Iuri Fedkovîci” din Cernăuți Myhailo Ciuciko, și personalul științific al muzeului.
Societatea Bibliotecarilor Bucovinei a fost printre organizatorii, la aceasta Conferinţă.
17 febrarie 2023 Biblioteca Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava a primit o valoroasă donaţie din partea Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuţi, constând în 4 volume, având-o ca autoare pe Olga KOBYLIANSKA, scriitoare de limbă ucraineană, născută în Gura Humorului, Ducatul Bucovina, Austro-Ungaria, la 27 noiembrie 1863.
Fondul de carte al Bibliotecii USV s-a îmbogăţit şi cu textul lui Iulian RUSANOVSCHI, „Războiul Monumentelor: Monumente româneşti din Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei”, prefaţată de istoricul şi etnograful Vladimir Acatrini, Preşedinte al Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni.
180 de ani de la nașterea renumitului pictor bucovinean Epaminonda Bucevschi
La 5 martie 2023 în Cimitirul Central din Cernăuți a avut loc oficierea unui parastas la 180 de ani de la nașterea renumitului pictor bucovinean Epaminonda Bucevschi (1843, Iacobeni, județul Suceava — 13 februarie 1891, Cernăuți). Slujba de pomenire la mormântul pictorului a fost oficiată de părintele Cristofor Gabor de la capela mitropolitană.
Manifestarea s-a desfășurat din inițiativa și cu sprijinul Societății Bibliotecarilor Bucovineni, președinte Vladimir Acatrini și Asociația cultura-sportivă - Noua Sulița „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Presedinte Alexandru Munteanu.
Marți, 6 iunie 2023, la Cernăuți a avut loc o manifestare specială organizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni și Societatea culturală „Valea Prutului” pentru a comemora împlinirea a 140 de ani de la trecerea în eternitate a celebrului compozitor Ciprian Porumbescu. Evenimentul a avut loc în Cimitirul central al orașului de pe strada Zelena, la Monumentul „Detrunchiatul” de la mormântul lui Zaharia Voronca.


A fost oficiat un parastas în memoria lui ilustrului compozitor și a foștilor membri ai Societății Academice „Arboroasa” și „Junimea” - Zaharia Voronca, Gherasim Buliga (primul președinte al societății Arboroasa) Orest Popescu și Constantin Morariu. Aceștia au avut o contribuție semnificativă în promovarea culturii românești și consolidarea identității românilor din Bucovina.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost pomeniți mai mulți preoți și ierarhi din acea perioadă, inclusiv Iraclie Porumbescu, tatăl marelui compozitor.
Serviciul divin a fost oficiat de preacucernicii părinți Cristofor Gabor și Gheorghe Aroneț, care au rostit rugăciuni pentru odihna sufletelor acestor personalități de marcă. La manifestare au participat: Vladimir Acatrini - președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, Alexandru Cociurca - vicepreședintele Societății Culturale „Valea Prutului”, Dragoș Olaru - istoric cernăuțean, Nicolae Hauca - blogger, fotograf originar din Boian, ș.a.
După încheierea parastasului, participanții au avut posibilitatea să participe la o excursie ghidată în locurile importante din Cernăuți legate de viața și activitatea lui Ciprian Porumbescu. Ghidul excursiei a fost istoricul Dragoș Olaru, care a împărtășit cunoștințele sale despre semnificația și rolul compozitorului în Cernăuți.
Din primele zile ale inzației la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, SBB, este alaturi de cei aflați în situații coplicate, sprijinindu-i prin diferite metode pe cei care au suferit din cauza războiului.
Societatea Bibliotecarilor Bucovinei, a primit dela organizatii nonguvernale, societații culturale, oameni cu inima mare de patrioți, produse alimentare și de igienă, din partea Rădăuțiul civic, presedinte Luca Cibotarul, Mercy Corps, Care for Ukraine, un mare efort de sprizin afost si de la lumea de rând care a contripuit la adunarea produsele alimentare, prin deferite organizație neguvernamentale care au destribuit cu SBB- Cernăuți, în regiunea Cernăuți. O coloborare pritenoasa are SBB – Cernăuți, cu un mare patriot al Bucovieni, Denis Ursachi, îm preuna am destripuit ajutoare umanitare prin satele Romanesti, a regiunei Cernăuți: Lunca, Movila, Satul Mare, Herța, Consticeni, Vanicauți, Bahrinesri, Ropcea, Storojineț, Rosa, Cidei, Pătrauți de Jos edt.

 


Au primit un sprijin refugiații din zonele de război, care au fost cazații la diferite căminuri, în satele din regiunea Cernăuți.
În cadrul acestei acțiuni, a fost oferit un generator electric pentru a ajuta la deservirea Liceului din Băhrinești (fostul raion Hliboca).
În aceiași zi, membrii societății s-au deplasat la Costiceni (fostul raion Noua Suliță) unde au oferit mai multe cutii cu produse alimentare și saltele persoanelor vârstnice și celor ce necesită îngrijire speciale. Printre beneficiarii acestor ajutoare s-au numărat poeta Zinaida Smochină-Rotaru și pictorul Vasile Petreni, care au primit cu bucurie aceste donații.
Ajutorul umanitar a fost distribuit localnicilor din Costiceni cu ajutorul Societății culturale „Valea Prutului”.
Produsele au fost distribuite la instituţiile de învăţământ din orasul Cernăuți: Gradinița Mixtă “Grăurel”, Gimnaziul “Alexandru cel Bun”, Gimnaziul nr. 2 (fosta școală nr. 17) din suburbia Roșa Stâncă, Scoala medie Nr. 10 de la Roșa Țețina; apoi vor fi împărțite famililor cu mulți copii, familii nevoiașe și copiilor ale cărora părinți sunt pe front.
De memționat au primit un mic sprijin familile ai color, membri au căzut pe frontul de lupta.
De la începutului razboiului din Ucraina, SBB – Cernăuți, a destripuit peste 7 toamne de ajutoare umanitare, cu sprijinul multor membri a socității, Sergiu Barbuța, Dragos Olaru, Larisa Popescu-Kediuc, Natalia Balan, Natalia Camelia-Prociuc, Ilie Goras, Ion Malievici edt.
În primile luni al anului curent, Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din regiunea Cernăuți, a anunțat că a finalizat cu succes prima etapă a campaniei sale de donație de carte românească din 2024, continuând tradiția de a sprijini dezvoltarea culturală și educațională în regiune. În total, aproximativ 700 de cărți în limba română au fost donate bibliotecilor din ținut, acoperind o gamă diversă de domenii și subiecte.
 Printre acestea se numără Biblioteca publică din orașul Noua Suliță, Biblioteca publică „Gheorghe Asachi” din Herța, Biblioteca publică din Storojineț, Biblioteca din Prisăcăreni (comuna Suceveni), Biblioteca „Ion Chilaru” din Molnița (comuna Herța), Biblioteca din Godinești (comuna Herța), Biblioteca din Mălinești (comuna Noua Suliță), Biblioteca școlară din Cireș (comuna Igești), etc.
Această inițiativă, care se desfășoară anual, începând cu anul 2017, are ca obiectiv principal îmbogățirea resurselor bibliotecilor din regiune și promovarea lecturii în rândul comunității românești. Cu sprijinul oamenilor de bună credință din România, inclusiv a Bibliotecii Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (coordonată de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu) și Bibliotecii „I. G. Sbiera” din (director dr. Gabriel Cărăbuș), cu care Societatea Bibliotecarilor Bucovineni a stabilit un parteneriat în 2020, campania a reușit să ofere acces la literatură de calitate în limba română.
„Suntem încântați să vedem impactul pozitiv pe care îl are această inițiativă în comunitatea noastră. Lectura este un instrument esențial în dezvoltarea personală și profesională, iar prin aceste donații ne străduim să aducem o contribuție semnificativă în promovarea educației și culturii în rândul tuturor locuitorilor din regiunea noastră”, a declarat Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni.


    În continuare, Societatea Bibliotecarilor Bucovineni pregătește a doua etapă a campaniei sale de donații, care se va derula până la sfârșitul anului curent. Se estimează că în această etapă vor fi donate aproximativ 3000 de cărți în limba română, în mare parte către bibliotecile școlare din regiune. Această inițiativă continuă să demonstreze angajamentul Societății în promovarea accesului la cultură și educație, având un impact durabil asupra comunității.




Comentarii