МУЗИЧНИЙ ФЕСТИВАЛЬ «MANDYCZEWSKI FEST V/ ВІДДЗЕРКАЛЕННЯ»

 

        До 160-річчя заснування «Товариства сприяння музичному мистецтву на Буковині» та 135-річчя з дня народження Василя Барвінського у Чернівцях відбувся музичний фестиваль «Mandyczewski Fest V / Віддзеркалення». Він тривав з 1 по 8 вересня 2023 р. Усі концерти відбулися у залах Чернівецької обласної філармонії та в Залі органної та камерної музики Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка. Музикознавці та митці своєю наполегливою працею зберігають та відновлюють наше неоціненне національне надбання. У рамках фестивалю відбулася Перша Буковинська музична конференція, присвячена «Сучасні проблеми координації та комунікації музичної культури Буковини крізь призму аналізу діяльності «Товариства сприяння музичному мистецтву» та 135-річчя від дня народження українського композитора, педагога – Василя Барвінського.
           Захід проводиться з метою формування фахових компетентностей, стійкої громадянської позиції та ознайомлення із розвитком освітньої музичної культури Буковини на основі неперервної освіти. До участі запрошені науковці, культурні діячі, музиканти, студенти. Конференція відбулося на базі Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка та Багринівського ліцею. Організатори – «Чернівецька обласна філармонія ім. Д. Гнатюка» спільно з Управління освіти Чернівецької ОДА (ОВА), Управління культури Чернівецької ОДА (ОВА), Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, кафедра музики факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Історико-етнографічний музей Багринівського ліцею Кам’янецької сільської ради Чернівецького району Чернівецька області, ОКУ «Буковинський центр культури та мистецтва».
         Відкриття фестивалю відбулося 1 вересня в Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка з концертом «Cármĭna Burána» (Карл Орф). Один із найбільш дискусійних класичних творів 20-го століття – симфонічна кантата для хору, солістів та оркестру «Carmina Burana». З моменту прем'єри і до цього дня можна зустріти діаметрально протилежні думки як про твір, так і про його автора. Але все протиріччя відповідають духу епохи: 1937 рік, нацизм у Німеччині, єврейське коріння композитора…! Не інакше як сама доля, або Фортуна, розпорядилася тут жеребом. Свій найзнаменитіший твір німецький композитор написав на власне лібрето за матеріалами рідкісної збірки середньовічної поезії скальдів і ченців початку XIV ст., неповна назва якого на традиційній латині Carmina Burana перекладається як «Пісні Боєрна». Виконавці: Академічний симфонічний оркестр Художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України – Йосип Созанський; Академічний камерний хор «Чернівці» Художній керівник – Заслужена діячка мистецтв України Надія Селезньова Хормейстер – Євгеній Гнатчук; хор Заслуженого академічного буковинського ансамблю пісні і танцю ім. А. Кушніренка. Художній керівник – Народний артист України Ярослав Солтис. Хормейстер – Сергій Мунтян; балетна група Заслуженого академічного буковинського ансамблю пісні і танцю ім. А. Кушніренка. Балетмейстер постановник – Заслужений артист України Леонід Сидорчук. Другий день фестивалю відбувався в залі органної та камерної музики Чернівецької обласної філармонії імені Д. Гнатюка (концертна програма «На крилах спогадів»). Мелодії у виконанні Академічного камерного оркестру «Capriccio» «крилами спогадів» огортали душі і серця, поведуть у велич незбагненних музичних обріїв українських геніальних композиторів, які своєю творчістю відкривали і відкривають Україну для світу (Музика Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Володимира Івасюка. Виконавці: Академічний камерний оркестр «Capriccio»; художній керівник та головний диригент – Павло Чеботов; Солісти: Заслужена артистка України Людмила Шапко та Народний артист України Павло Чеботов. Третій день – «ROMANTICISM UTOPIA» – «CON-TEMP TRIO». Ця музика викликає водночас почуття захопленості і хвилювання. Адже епоха романтизму – це конфлікт між реальною дійсністю та мрією-утопією. Дійсність бездуховна, пронизана духом міщанства, а мрія-утопія прекрасна, досконала але недосяжна. 
    У концерті звучатимуть тріо для фортепіано, флейти та віолончелі Йозефа Райнбергера та Карл Марія фон Вебера. Con-Temp Trio створено в 2018 р. в місті Ужгород Закарпатської області, з трьох професійних музикантів, кожна з яких є неодноразовим учасником і лауреатом всеукраїнських та міжнародних конкурсів: Заслужена артистка України Діана Гавата (віолончель), Агнеса Бачинська (флейта), Катерина Гажо (фортепіано). Музичні трактування колективу надзвичайно цікаві, оскільки його учасниці гармонійно доповнюють одна одну та всі разом беруть участь у творчому пошуку. Тріо впевнено зайняло свою нішу у музичному просторі краю, проте на досягнутому не зупиняється, впевнено завойовуючи нову слухацьку аудиторію.


    Четвертий день – відбулося відкриття конференції: «Наше відродження». Учасники мали можливість послухати концерт-лекцію про життя і творчість композитора Василя Барвінського, присвячений 135-річчю з дня народження митця. Тему висвітлила Лілія Назар-Шевчук, доцент кафедри історії музики Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка, викладач-методист Львівського державного музичного ліцею ім. С. Крушельницької. Також артисти філармонії виконали музичні композиції авторства Василя Барвінського. П’ятий день – II день конференції: «Музичне мистецтво: історичний та сучасний контексти». Взяли участь у заході науковці, музиканти, громадські діячі, науковці, викладачі, студенти, магістранти, аспіранти, викладачі, учителі загальноосвітніх і дошкільних закладів. Шостий день – відбулася конференція «Проблеми комунікації та кординації у сфері культури: аналіз, вертикаль, шляхи поєднання» на малій батьківщині Євсевія Мандичевського у с. Багринівка Чернівецької області. З цієї нагоди невелика коло науковців, музейних діячів, музиканти Чернівецької обласної філармонії імені Дмира Гнатюка, краєзнавців відвідали село Багринівка. Вклонилися могилі дідуся Євсевія, Іоана Мандичевського (1778 - 1853), який був священником у місцевій церкві. Було проведено екскурсію по старому цвинтарі та старої церкви секретарем-священником Даміаном Чоботарем. Потім була незвичайна цікава екскурсія в музеї Багринівського ліцею, де представлено життєвий і творчий шлях Родини Мандичевськогих (екскурсовод – директор ліцею Михайло Акатріні). Учні ліцею мали можливості прослухати музичні твори Євсевія Мандичевського у виконанні академічного камерного хору «Чернівці» (керівник – заслужена діячка мистецтв України Надія Селезньова). 

        У заходах взяли участь: начальник управління культури Чернівецької ОДА (ОВА) Олена Боднар та методист НМЦ дошкільної та початкової освіти Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області Любомир Равлюк. Сьомий день – конференція «Культура та освіта у контексті векторів сталого розвитку». Восьмий день – концерт-закриття, під час якого звучали пісні Володимира Івасюка. Символом українського відродження на межі 80-х-90-х рр. став видатний митець, композитор, поет, співак, музикант Володимир Івасюк, а створені ним музичні шедеври були, є і будуть символами української нації. Солісти – Богдана Зайцева-Чебан, Володимир Фісюк, Надія Селезньова, Павло Дворський, Олена Урсуляк, Василь Мельничук, Мар’яна Українець, Олександр Кульчик, Наталія Тємофєєва; Академічний симфонічний оркестр Диригент Йосип Созанський. Фестиваль «Mandyczewski Fest V» пройшов на високому рівні та став визначною культурною подією року. 















Comentarii