Raport de activitate a Societății Bibliotecarilor Bucovinenei – Cernăuți - 2020.



        Raport de activitate a Societății Bibliotecarilor Bucovinenei – Cernăuți.

    Anul 2020 a fost un an nu ușor pentru omenire! Am fost puși la încercări morale, economice, fizice. Anul se apropie de sfârșit și să dea Bunul Dumnezeu odată cu el să treacă în istorie toate aceste încercări. În pofida pandemiei și celorlalte neplăceri, Societatea Bibliotecarilor Bucovinenei – Cernăuți, s-a stăruit să facă față și să-și îndeplinească măcar la minimum funcțiile. Mulțumim membrilor, Societații Bibliotecarilor Bucovinenei – Cernăuți pentru susținere și participare, mulțumim tuturor românilor implicați în manifestările din acest an.

Darea de seamă:

1) 10 Ianuarie - la Căminul cultural din satul Ropcea a avut loc sărbătoarea tradițiilor de iarnă „Sărbătorile-au venit cu colinda am pornit”. Membrii Societații Bibliotecarilor Bucovinenei, au participat la esta manifestare și afost dăruit cărți și reviste pentru Caminul Cultural și Biblioteca din sat.

2) 15 Ianuarie - participarea la Comemorarea zilei de naștere a lui Mihai Eminescu.

3) 18 Ianuarie - Concursul regional al declamatorilor de poezie eminesciană, ediția a XV-a, Cernăuți. Membrii Societații Bibliotecarilor Bucovinenei, au participat la aceasta manifestare și afost dăruit cărți pentru Elevii care au participat la Concursul.

4) 21 Ianuarie - la Proboteşti, Herţa, a avut loc lansarea Cărții „Racovăț - satul refugiaților”, autori col.(r) Dumitru Găină și pr. prof. Teodor Cătălin Budacă, aspecte din viața dramatică a comunităților din Probotești și Racovăț în perioada anilor '40. Ambii autori sunt din Romania. 

 5) 16  Februarie - o întâlnire de suflet în memoria lui Grigore Vieru, la Centru Cultural Român “Eufoxiu Hurmuzachi”.

6) 17 Februarie Biblioteca Bucovinei, Biblioteca USV şi Societatea Bibliotecarilor Bucovineni - Cernăuţi au semnat primul protocol de colaborare.

Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Bucovinei, protocolul încheiat are în vedere, în primul rând, participarea, pe bază de reciprocitate, a bibliotecarilor bucovineni la manifestări specifice comune (lansări de carte, simpozioane, saloane de carte etc.), dar şi satisfacerea cerinţelor de lectură în limba maternă.


   

În acest scop, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava şi Biblioteca USV demarează o campanie de strângere de cărţi în limba română ce vor fi donate, cu sprijinul Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni - Cernăuţi, bibliotecilor locale din regiunea Cernăuţi.



7) 23 mai - cosirea și curățenia la casa lui Aron Pumnul.

8) 24 mai - cu două săptămâni întârziere (pandemia!), în Cimitirul Central din Cernăuţi a avut loc oficierea unui parastas la 80 de ani de la moartea marelui teolog român Valerian Şesan. Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Cristofor de la capela mitropolitană, participând câţiva reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Cernăuţi: Ştefan Broască, vicepreşedinte al Asociaţiei ştiinţifico-pedagogice „Aron Pumnul”, Vladimir Acatrini, preşedintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni, Vasile Răuţ, preşedintele Societăţii „Golgota” a românilor din Ucraina, Nicolae Costaş, profesor, ghid la Universitate, Dragoş Olaru, arhivist, Nicolae Hauca, jurnalist, blogger, Mihai Grosu, jurnalist-fotograf, Dumitru Fedorcea, membru în conducerea Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.





Un cuvânt despre marele teolog bucovinean şi familia Şesan a rostit arhivistul Dragoş Olaru.

În cadrul ceremoniei religioase au fost pomeniţi şi Constantin Mandicevschi (ziua de naştere 24 mai 1859), renumit cărturar bucovinean, Grigore Pantazi, înaintaş bucovinean, om de teatru, important scenograf cu realizări artistice la Viena, precum şi Miron (Mihai) Călinescu, teolog, profesor al lui Mihai Eminescu.

9) 28 mai - Ziua Eroilor, comemorată la Memorialul Ostașilor Români.

10) 09 iunie - cosirea și curățenia la Memorialul Ostașilor Români.

11) 11 iunie - comemorarea deportaților la Biserica, “Înălțarea Domnuluiˮ  de la Horecea Urbană, Cernăuți.

12) 4 iulie – 85 de ani de la moarte: Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc. La Cimitirul Central din Cernăuţi a avut loc oficierea unui parastas la 85 de ani de la moartea marelui teolog român Nectarie Cotlarciuc, Arhiepiscop Cernăuţilor şi Mitropolit al Bucovinei şi Hotinului. Slujba de pomenire a fost oficiată la capela mitropolitană de părinții Hristofor Gabor, Gheorghe Aroneț și Nicolae Ozereanschii la care au participat câţiva reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Cernăuţi: Drd. Acatrini Vladimir preşedintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni, Dragoş Olaru, arhivist, istoric.

13) 2 august - Comemorarea centenarului de la moartea lui George Tofan la Cernăuți.

 De ziua prăznuiri Sfântului Proroc Ilie, în inima bătrânei urbe cernăuțene a avut loc o manifestare comemorativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea în lumea celor drepți a profesorului George Tofan, pedagog devotat, om politic, poet, publicist și om de cultură din Bucovina.

În partiniriat cu Asociației sportiv-culturale „Ștefan cel Mare și Sfântˮ, președintele Alexandru Muntean. La parastas au participat reprezentanţi ai comunităţilor românești din  regiunea Cernăuți: Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Sergiu Barbuța, ziarist și blogger din r-n Noua Suliță, Dumitru Caulea, Societatea Muzicienilor Români din Ucraina „Armonia”, Dragoş Olaru, arhivist și publicist. Câteva cuvinte despre marele cărturar bucovinean de la Bilca a rostit arhivistul Dragoş Olaru, Alexandru Muntean, Acatrini Vladimir, Vasile Bâcu.



14) 14 noiembrie - participarea la curățenie la mormintele românilor din cimitrul vechi din Cernăuți.

În cadrul acțiunii „Să cinstim memoria înaintașilor” am reușit să facem ordine la circa 31 de morminte ale unor personalități marcante românești de la Cimitirul vechi din Cernăuți.



    

    Este important să nu uităm trecutul poporului nostru și să păstrăm vie memoria personalităților care au contribuit la dezvoltarea și propagarea culturii românești.

Au venit să dei o mână de ajutor, în special domnii Vladimir Acatrini, Alexandru Muntean, Vadim Costân, Doru Ropceanu (Dragoș Olaru), Nico Dia (Nicolae Costaș), Vasile Raut și Marius Rauț. .

De remarcat că acțiunea a fost organizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, în parteneriat cu Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Societatea culturală Valea Prutului

15) Societatea Bibliotecarilor Bucovinei, în acest an a destrebuit literature romanească prin localitățile noastre romanesti despre care au nevoie este lipsa de carte în Limba Romanească. A fost destreibuit prin Raionele Herța, Hliboca, Noua Sulița și Storojineț. A fost distribuit aproximativ 1560 de cărții. Mozaritatea cărților au fost date pentru a fi distribuite de Sriitori Romani din regiunea Cernăuți.



17) Ca membru fondator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina - participarea activă și semnarea tuturor demersurilor întru apărarea Limbii Române, a Tradițiilor și Credinței Ortodoxe.


Comentarii