Continuatorii creației marelui compozitor Eusebie Mandicevschi: Marţian Negrea ( 1903 - 1973), a fost un compozitor, profesor și dirijor român.




    Marţian Negrea s-a născut în anul 1903 la Valea Viilor şi  a absolvit liceul din Dumbrăveni, după care a continuat pregătirea profesională la Seminarul Andreian din Sibiu, unde s-a evidenţiat talentul pentru muzică
      În anul 1913 s-a înscris la Academia de muzică din Viena unde a studiat armonia şi contrapunctul cu ilustrul muzicolog român Eusebie Mandicevschi (originar din Bucovina) şi compoziția cu Franz Schmidt. Marţian Negrea a elaborat multe compoziții muzicale care au îmbogățit repertoriul muzicii românești cu lucrări din cele mai valoroase. 
       Marțian Negre menționează în amintirile sale despre E. Mandicevschi: "În clasă, când îşi preda cursurile, era profesorul ideal: nici când nu scăpa din vedere, câ-n în fața lui stăteau elevi de diferite puteri intelectuale, cărora nu le putea vorbi nici prea savant, nici prea simplu. Avea un limbaj curat şi vorbea întotdeauna pe înțelesul tuturor. Prin bogăția de cuvinte, prin agerim ea spiritului săuşi mai ales prin anecdotele şi glumele sale fine, cu care știa să-şi îndulcească cursurile, elevii vedeau în el mai curând un tată bun sau un prieten, căruia poţi să-i te adresezi cu cea mai deplină încredere" .
    După încheierea primului război mondial, a devenit student la Akademie für Musik und darstellende Kunst din Viena, unde a luat contact cu marea tradiție muzicală germană, dar şi cu tendințele postromantice ale vremii, trăsături specifice limbajului componistic de mai târziu.
    A compus în anul 1940 o suită simfonică în 4 părţi "Poveşti din Grui", care prin melodii armonioase a prezentat cum oamenii din Valea Viilor se adunau duminica şi la sărbători în Grui, situat în mijlocul locuințelor românilor, unde discutau şi se informau despre preocupările şi necazurile lor. De asemenea, a scris numeroase lucrări: Tratat de contrapunct şi fugă, Tratat de armonie, Teoria formelor muzicale sau Teoria instrumentelor muzicale.
     Reîntors în țară, compozitorul a desfășurat o activitate didactică bogată, ca profesor de armonie, polifonie şi compoziție, atât la Conservatorul din Cluj (1921-1941), cât şi la cel bucureștean (1941-1963).
    Marţian Negrea este unul dintre cei mai mari compozitori ai ţării, născut pe aceste meleaguri ai Valea Viilor. Fiecare an se organizează festivalul de muzica…care îi poartă numele. 
    Din punct de vedere al activității componistice, Marțian Negrea, stins din viață în anul 1973, s-a impus în istoria muzicii drept un important reprezentant al școlii muzicale românești, el reușind să combine în lucrările sale elemente specifice gândirii impresioniste franceze şi neoromantismului german cu cele care caracterizează melosul popular românesc.

Creație simfonică şi vocal-simfonică
Fantezie simfonică (1921);
Rapsodia română nr. 1 (1938) şi nr.2 (1950)
Suita simfonică Poveşti din Grui (1940)
Simfonia primăverii (1956)
Recviem pentru solişti, cor mixt şi orchestră (1957)
Concert pentru orchestră (1963)

Creație camerală şi instrumentală

Suita pentru pian Impresii de la țară (1921)
Sonatină pentru pian (1922)
Patru piese pentru harpă (1945)
Cvartet de coarde (1949)
Suită pentru clarinet şi pian (1960)

Creație corală
Doină şi dans din Oaş (1968)
Triptic bucolic (1968)

Muzică pentru scenă şi film
Opera Marin Pescarul (1933, după nuvela Păcat boieresc de Mihail Sadoveanu)
Suita Prin Munții Apuseni (1952)















Comentarii