Continuatorii creației marelui compozitor Eusebie Mandicevschi: Franz Schalk (1863 - 1931)




Franz Schalk (27 mai 1863 - 3 septembrie 1931) a fost un dirijor austriac.

Din 1918 până în 1929 a fost director al Operei de Stat din Viena, funcție pe care a ocupat-o împreună cu Richard Strauss între 1919 și 1924. Ulterior a fost implicat în înființarea Festivalului de la Salzburg.

Născut la Viena, a studiat cu compozitorul Anton Bruckner. Din 1900, a fost primul capellmeister al Operei de la Curtea din Viena (Hofoper). Între 1904 și 1921, a fost șeful Gesellschaft der Musikfreunde din Viena.



În 1918 a devenit director al Operei de Stat din Viena (Staatsoper, succesorul lui Hofoper), dar din 1919 a împărtășit direcția cu Richard Strauss, cunoscutul compozitor considerat “în mod flagrant (deși neoficial)ˮ cel mai mare egal al perechii (în ciuda interpretărilor înregistrate de Schalk ale Simfoniei 8 Beethoven și Schubert practic la fel de distinse ca versiunile lui Strauss ale ultimelor trei simfonii Mozart, 5 și 7 Beethoven și unele dintre cele mai cunoscute uverturi germane). Tensiuni rezultate din divizarea neclară a responsabilității între cei doi bărbați a dus în cele din urmă la demisia lui Strauss.

        Cel mai faimos citat al lui Schalk este: “Fiecare teatru este un azil de nebuni, dar un teatru de operă este secția incurabililorˮ.

Astăzi, este cunoscut mai ales pentru asocierea sa cu Anton Bruckner. A dat premiera Simfoniei nr. 5 a lui Bruckner în 1894, dar cu numeroase tăieturi și modificări considerate de majoritatea autorităților ca fiind făcute fără aprobarea lui Bruckner. (Compozitorul era prea bolnav pentru a participa la premieră.) Versiunea lui Schalk a celei de-a cincea simfonii a fost cea aleasă pentru prima publicație și a fost singura versiune ascultată de public de aproape patruzeci de ani. În timp ce mulți critici l-au atacat pentru modificările sale ale versiunilor originale ale multor dintre cele mai importante simfonii ale lui Bruckner, alții îl recunosc pentru popularizarea unor opere mari care altfel ar fi rămas necunoscute. Dirijorul actual Leon Botstein este un susținător important al versiunilor lui Schalk ale muzicii lui Bruckner, la fel ca Hans Knappertsbusch.

Schalk a fost, de asemenea, implicat în publicarea timpurie a Simfoniei nr. 10. a lui Mahler. Schalk a dat premiera operei lui Richard Strauss Die Frau ohne Schatten în 1919.

A murit în 1931, la vârsta de 68 de ani. O parte din munca sa de dirijor a fost păstrată și este disponibilă pe CD. Joseph, fratele mai mare al lui Schalk, a fost și un dirijor și muzician proeminent.





Eusebie Mandicevschi și Franz Schalk  









Comentarii