Tabăra Internațională de pictură Lacrimi de Bucovina la Cernăuți - 20.05.2019








Participanții la Tabăra Internațională de pictură „Lacrimi de Bucovina” din Sucevița (România) pe data de 20 mai 2019 au vizitat Consulatul General al Romaniei la Cernauti, unde au fost primiți de ministru-consilier Ionel Ivan și consulul Ionel-Constantin Mitea. Despre activitatea și scopul taberei de pictură a vorbit în cunoștință de cauză reprezentantul Galeriei Alexandra's din București Iulian Gherghe. Artiștii au prezentat o parte din lucrările realizate în Tabără, iar două lucrări, realizate de Natalia Studenkova (Slovacia) și Lily Popa (România) au fost dăruite Consulatului General al României la Cernauți. 

Oaspeții au avut posibilitatea să viziteze și să cunoască câteva obiective turistice din vechea urbe de pe Prut, precum și unicul obiectiv UNESCO de aici – fosta reședință a Mitropoliei Bucovinei (Universitatea).
Vizita artiștilor la Cernăuți a fost coordonată de juristul Pușa Octavian, gazda Taberei de la Sucevița.
Dragoș Olaru


Reluăm o informație, realizată de Galeria Alexandra's, despre Tabăra Internațională de pictura „Lacrimi de Bucovina”:
In perioada 12 – 22 mai Galeria Alexandra’s organizeaza Tabara Internationala de pictura „Lacrimi de Bucovina”, eveniment desfasurat sub egida UNESCO Romania. Participa artisti din Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Belarus, China, Korea de Sud si Romania.
Evenimentul se bucura de sprijinul Muzeului Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț” din Rădăuți, al Primariei Radauti, al Consulatului Romaniei la Cernauti precum si de prezenta permanenta a istoricului Dr. Daniel Hrenciuc. 
Expozitia finala a evenimentului va avea loc pe 21 mai, ora 12.00, la Galeria de Arta a municipiului Radauti, 
„Lacrimi de Bucovina”, un proiect dedicat istoriei si traditiei Bucovinei, a debutat pe 28 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania Mare, la Bucuresti in galeria noastra. A fost un eveniment deosebit, incarcat cu multa emotie, unde s-au expus si produs artisti (pictori, sculptori, ceramisti, poeti, actori, muzicieni) din ambele parti ale Bucovinei istorice.
Cea de-a doua editie se vrea o continuare a uniunii artistice internationale, a convietuirii interetnice, atat de familiara acestei zone binecuvantate.
Bucovina Istorică reprezintă partea de Nord-Vest a Moldovei, parte a Imperiului Austro-Ungar, si a fost un teritoriu model pentru înțelegerea și toleranța interetnică. Este cunoscută drept Mica Europă, pentru că aici au coexistat 14 grupuri etnice într-o deplină înțelegere. 
Ducatul Bucovinei a avut capitala la Cernăuți, orașul fiind supranumit Mica Vienă, unde au trait numeroase personalități (Mihai Eminescu, Paul Celan, Gregor von Rezzori). Actualmente, nordul Bucovinei tine de Regiunea Cernăuți din Ucraina, iar sudul Bucovinei de Suceava, România.

                                                                                         Dragoș Olar















Comentarii