În satul Bahrinești au fost renovate mormintele membrilor renumitei familii bucovinene Mandicevschi.



Uitarea s-a lăsat, totuși, peste numele acestuie vrednic părinte și, abia după mai bine de o sută de ani de zbuciumată istorie a Bucoinei și a bisericii acestuia, segmentate și trecute prin mai multe stăpâniri laice și ecleziastice, ea a fost spulberată prin cercetările și acțiunile noastre de pioasă recunoștință pentru cel ce i-a dat viață celebrilor compozitorii europeni Ioan Mandicevschi. 
În cimitirul din satul Băhrinești, regiunea Cernăuți, au fost recent renovate mormintele membrilor renumitei familii bucovinene Mandicevschi, fiind vorba de preotul Ioan Mandicevschi și rudele acestuia. 
Acest momânt nu a fost cunoscut publicul până anul 2015 când apare un articol de subsemnatul acestui articol în limba uraineană despre famiia Mandicevschi unde se vorbește despre originea lor din Bahrinești și despre acest mormând. De fapt nici cercetătorii din țară nu au știu nimic despre el.
Primul care s-a interesat de acest mormând a fost directorul școlii din Bahrinești, prof. Mihai Acatrini care și-a propus să afle mai multe amănunte despre preotul Ioan Mandicevschi. Cercetând Arxivele de Stat din Cernăuți am descoperit că Ioan este născut la Bahrinești în 1778 și tot aici a și murit la 1853, deci nu este venit din Galiția. Ioan este tatăl preotului Vasile Mandicevschi (1824 - 1896), născut de asemenea la Bahrinești. Ioan Mandicevschi mai este și strămoșul al renumitei pleiade de compozitori și profesori români din Bucovina, printre care Constantin Mandicevschi, autorul imnului Bucovinei Cântă cucu-n în Bucovina” și compozitorii  cu renume mondial, Eusebiu și Georhe Mandicevschi.
Asfel, în 2018 s-a renovat mormintele mebrilor famlie Mandicevschi, părăsite și aflate până atunci în paragină în vechiul cimitir din satul Bahrinești, dând altă înfățisare mormintelor preotului Ioan Mandicevschi a celorlorlalte rude ale sale.
Renovarea mormintelor a fost realizată de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, condusă de Vladimir Acatrini (scrie teza de doctorat despre familia Mandicevschi), proiectul fiind susținut de familia Acatrini, și de două familie de creștini-ortodocși români Ministrul Consilier Consulatului General al României la Cernăuți Ionel și Mioara Ivan și juristul Claudiu Vlad din Ialomița.
Scopul renovării este de a păstra vie memoria satului Bahrinești și de a nu uita acest simpol importante care demonstreză tuturor celor interesați că famiia Mandicevschi este originară din satul Bahrinești și nu este venită din altă parte.
Este important că lângă momântul lui Iona Mandicevschi se mai păstreză o cruce veche cu inscpripția: „Acest sfântă cruse s-au făcut și s-au așezat aice prin asârdie și cheltuiala Sf. Sale p. Ioan Mandicevschi parohul din Bahrinești, care este pomenirea a tot neamuluiˮ. Este încă o demonstrație a faptului că familia Mandicevschi își are originile în satul Bahrinești.
Mormintele membrilor acestei veschi familii bahrineștene au fost descoperite de prof. Mihai Acatrini în anii 1988 -1990, când  fusece numit profesor de fizică la școala din Bahrinești. Incitat de această descoperire, el îți pune în gând să afle mai multe desore persoanele înhumate acolo, al căror nume e scris morminte zăceau în uitare, fară să fi știut cineva de existența lor.
La rândul său, profesorul Mihai Actrini, devine între timp directorul școlii din loclitate, nu s-a mulțumit doar cu identificarea mormintelor celui ce a pus, practice, începutul acestei dinastii de intelectuali bucovieni, ci captivat de istoria satuli, a înființat la școală un muxeu istorico-enografic, revervând în 2017, o sală  familia Mandicevschi.
Satul Bahrinești merită să fie vizitat de turiști români de pretutindeni și de la noi, din Nordul Bucovinei, pentru că păstrează memoria istorică a marilor reprezentanți ai neamului românesc și unde puteți vizita muzeul istorico-etnografic, unde o încăpere este consarată familie Mandicevschi care a fost deschisă la 2017, datorită articolelor publicate între 2012 - 2017, în limba ucraineană, despre fiecare mebrul al familiei în parte, de către Valdimir Acatrini, aceștia dovedind cu greu că familia Mandicevschi este originară din Băhrinești șu nu a imigrat din Galiția. Tot în satul Bahrinești este și Biserica veche, de la 1883 care a fost adusă de la Vicova de Jos și Școala veche, din anul 1884. Aceste două edificii au fost construite în timpul vornicul Isopescu Mihai (1837 - 190) care a jucat un rol important în istoria satului. Este interesant că Mihai Isopescu este înmormântat alături de familia Mandicescvchi. Câteva date din viața lui: născut la Bahrinești, Mihai Isopecu a fost vornicul satului (primar) între anii 1882-1885 și 1904 -1905. În acest timp satul Bahrinești a fost construită și deschisă prima școală – 20 septembrie 1884. Mă mândresc că sunt stră-strănepotul lui Isopescu Mihai.
Ctitorul al bisericii de lemn din Vicova de Jos (1777) a fost Dositei Herescul (n. circa 1710Principatul Moldovei - d. 22 ianuarie 1789Cernăuți) a fost un cleric ortodox român, care a îndeplinit funcția de episcop de Rădăuți (1750 - 1783) și apoi pe cea de episcop exempt al Bucovinei (1783 - 1789), cu sediul la Cernăuți.
Pe data de 16 mai 2019, la Muzeul Etnografic din Cernăuți a avut loc e Expoziție despre satul Bahrinești și familia Mandicevschi cu denumirea: Satul Bahrinești – legănul familiei Mandicevschi, în cadrul ciclui de manifestări intitulat Satul meu natal.
În încința Muzeului Etnografic Regională din Cernăuți a fost inaugurată o expoziție consacrată distinsei familii Mandicevschi din localitate Bahrinești. Bucovinenii şi-au amintit pentru a câta oară de această personalitate, participând la inaugurarea expoziției consacrate familiei Mandicevschi. De altfel, grație eforturilor depuse de  Mihai Acatrini, directorul şcolii din satul Bahrineşti, ajutat fiind de Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, la Muzeul etnografic au fost aduse mai multe exponate, materiale de arhivă despre Familia Mandicevschi și satul Bahrinești.
Prin documente şi lucrări importante, descoperite la baștina lui Constantin Mandicevschi, Mihai şi Vladimir Acatrini au reuşit să demonstreze publicului prezent la inaugurarea expoziției că distinsul profesor, poet şi compozitor Constantin Mandicevschi îşi trage rădăcinile dintr-o familie românească din nordul Bucovinei. La eveniment au participat oameni de vază din raionul Hliboca, dar și personalități în domeniul culturii din regiunea Cernăuți. Cu un mesaj de salut a fost prezent la eveniment și ministru consilier Edmond Neagoe de la Consulatul general al României la Cernăuți.







































Vladimir Acatrini s-a născut în 1988 în satul Bahrineşti, regiunea Cernăuți. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din Cernăuți. În prezent este bibliotecar la Biblioteca Universității din Cernăuți, Secția de Cultură și Educație. Colaborează cu biblioteca de carte românească din Cernăuți „Glasul Bucovinei”. Președinte al Societății Bibliotecarilor Bucovineni (Cernăuți) și Președintele filialei creștine ASCIOR – BucovinaDoctorand la Academia Națională de Științe Pedagogice din Kiev


Comentarii