Strejac Gherorghe - paroh la Mahala și Sf. Ioan cel Nou de la Suceava din Ivano – Frankivsk

 



Strejac Gherorghe – 22.04.1863 – 18.12.1936.

Absolvent al Facultății de Teologie a Universității din Cernăuți (1891). Membru activ al Societății Academia Ortodoxă. Preot la capela Sf. Ioan cel Nou de la Suceava din Stanislau (Ivano – Frankivsk). Decorat cu Ordinul Steua României. A fost paroh, cu mari merite, în Suceveni, în Mahala (în perioda 1919 – 1936) și în Cotul Ostriței, sprijinind în aceste comune activitățile culturale ale Societății pentru Cultura și Literatura Romana în Bucovina. Membru al secției locale Gradina Publică a Societăţii. 

Foaia Poporului - 1895 


Anuarul Mitropolie Bucovinei - 1937






                  Glasul Bucovinei – 1936 – 20 decembrie ! 

Părintele Gherorghe Strejac


In ziua de 18 Decembrie 1936, orele 3 după amiază, s-a stins din viaţa după o rodnica activitate păstorească, Părintele Arhipresviter Staurofor Gheorghe Strejac, fost până la 1 Noembrie paroh al Comunei Mahala.
Cei ce l-au cunoscut, ştiu c-a a fost un om harnic, un temperament viu şi în veşnica acţiune. Părintele Strejac n-a ştiut ce este odihna şi toată viaţa lui a Inchinato luminării şi ridicării fiilor lui duhovniceşti.
Originar din Roşa Cernăuţi, această puternică citadelă a românismului, părintele Gheoghe Strejac, a condus anii dearândul Parohia Sucevii şi apoi un lung şir de ani Parohia Mahala cu comunele Buda şi Cotul Ostriţei. Aci în Mahala Părintele Strejac a activat cu o inepuizabilă energie, pe care a cheltuit cu largheţă, în îndeplinirea înaltei misiuni cei se încredinţase. Cu temperamentul său, sever de multe ori, a reuşit ca într-o parohie unde după razboi respectul faţă de biserică şi faţă de bunele rândueli sa fie în suferinţa, a reuşit să atragă lumea spre biserică, s-o disciplineze şi prin acţiunea lui să contribue la moralizarea ei. Nu este deci nicio mirare, ca acest om la vârsta de 74 de ani, vârsta la care cei mai mulţi se odihnesc, a avut curajul sa înceapă o biserică nouă, s-o termine şi sa aibă şi fericirea să o sfinţească. Acea sfânta zid, dela sfârşitul verii acesteia când în mijlocul a mii de credincioşi de pe Valea Prutului, I. P. S. Mitropolit Visarion a sfinţit falnica biserică din Cotul Ostriţei, a fost cred cea mai fericită zi din viaţa Părintelui Strejac.
Acei ce l-au văzut alergând, acei care l-au văzut trudindu-se pentru ridicarea acestui sfânt lâcaş îl acei ce l-au cunoscut supărările şi mâhnirile lui sufleteşti pânăce şi a văzut visul cu ochii, au puiuţ vedea în ochii acestui bătrân apostol, lacrimi de mulţumire şi de recunoştinţă că Dumnezeu ia ajutat să şi încoroneze opera. Iată de ce, astăzi când acest vrednic muncitor în via Domnului a închis ochii, simţim o sfântă datorie să i pomenim numele aşt cum merită şi să 1 dăm pildă şi celor care ca şi el trebue să activeze cu aceiaşi folos şi cu aceiaşi energie în îndeplinirea sfintei misiuni ce le este incredinta.
Din partea noastră, o lacrimă de recunoştinţa pentru un prieten ce ne părăseşte încărcat de ani şi de merite neperitoare şi care atât ca preot cât şi ca prieten politic ne-a cinstit cu prezenta sa în mijlocul nostru.
 



Biserica “Pogorarea Sfantului Duh” din Cotul Ostriței - Mahala




Glasul Bucovinei – 1935 – 22 decembrie.

         Înmormântarea păr. Gherorghe Strejac 

leri la ora 2 d. m. a avut loc înmormântarea părintelui arhipresviter staurofor Ghaorghe Strejac. Convoiul a plecat dela casa parohială din Horecea. Aici s-a început oficierea slujbei înmormântării, de către un sobor de 19 preoţi. Era de faţă un numeros şi îndurerat public, în care am remarcat pe d-nii: prefect Gh. Vântu, insp. sanitar Dr. Teodorescu, cons. jud. Hrincu, Dr. Nandriş, Dr. Morăreanu, Dr. Tomovici, Dr. Goldfrucht, toţi medicii şi funcţionarii serviciului sanitar al Primăriei, corpul didactic, o delegaţie de ţărani din Mahala, muzica Reg. 3 Grăniceri şi o companie de onoare.
Au vorbit acasă cât şi în faţa mormântului d nii: Protopop Jancovschi, făcând-o biografie a decedatului îl relevând meritele şi activitatea lui; prefect Gh. Vântu, scoţând in evidenţă nepieritoarele merite şi înaltele calităţi ale păr. Gh. Strejac; pâr. Şesan a vorbit din partea corpului clerical, arătând activitatea preoţească şi bisericească a confratelui decedat, care s-a străduit ani de zile pentru ridicarea bisericii din Cotul Ostriţei; d-1 jud. Hrincu a luat cuvântul din partea corn. Cotul Ostriţei; un membru al soc. Academia Ortodoxa a ţinut deasemenea un mic discurs, depunând pe sicriu, în sunetele imnului tricolor, panglica societăţii, din care a făcut parte şi regretatul decedat; acest gest a impresionat mult asistenţa; director Bujor şi a luat rămas bun dela defunct, spunând că a fost unul din cei mai eminenţi elevi.
S-au depus numeroase coroane din partea prietenilor şi a unor autorităţi. Cortegiul funebral s-a îndreptat de la casa defunctului din Horecea spre biserica Sf. Gheorghe, din pădurea acelei suburbii, unde s-a oficiat slujba religioasa. După aceasta cortegiul a plecat spre cimitirul oraşului, însoţit de aceiaş numeroasă asistenţă, doliul fiind purtat de familia păr. Gh. Strejac, în cap cu d l dr. Oct. Strejac, medicul şef al oraşului, fiu al defunctului. In drum spre cimitir, cortegiul funebru trecând prin faţa Reg. 17 obuzieri, garda regimentului a dat onorurile defunctului. Ceremonia înmormântării s-a încheiat la ora 6 d. m.


                                                                            Drd. Acatrini Vladimir


Comentarii