Bustul dispărut al lui Dimitrie Onciul din Cernăuți există - 1928 - 2023 !


Bustul de bronz al lui Dimitrie Onciul, realizat de sculptorul Corneliu Medrea, a fost o operă de artă emblematică pentru societatea studenţească "Junimea" din Cernăuţi. Inaugurat la 26 octombrie 1928, în grădina căminului "Junimii" din strada Universităţii, bustul a fost dedicat primului preşedinte al societăţii.

Timp de aproximativ 12 ani, monumentul-bust a fost amplasat în acea grădină, înainte de a fi îndepărtat din cauza ocupaţiei sovietice care a avut loc în iunie 1940. În timpul celei de-a 50-a aniversări a Societății "Junimea", în 1928, au avut loc numeroase evenimente în Cernăuţi, inclusiv dezvelirea bustului lui Dimitrie Onciul, concerte şi baluri, precum şi un parastas la cimitirul vechi din oraş.

Cu toate acestea, evenimentele din al Doilea Război Mondial au dus la pierderea temporară a bustului lui Onciul. Oraşul Cernăuţi a fost eliberat în iulie 1941, iar conform Revistei Bucovinei din ianuarie 1943, bustul a fost salvat mulţumită Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost pus provizoriu în sala profesorilor acelei facultăţi până la aşezarea lui la locul iniţial.

În ciuda evenimentelor istorice dramatice, bustul lui Dimitrie Onciul a supravieţuit, devenind un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie în Cernăuţi,  fiind actualmente păstrat la Muzeul Național Bucovinei din Suceava. De asemenea, acesta a devenit o mărturie durabilă a importanţei pe care o societate studenţească precum "Junimea" o poate avea în viaţa culturală şi politică a unei comunităţi.













"Revista Bucovinei", Decembrie 1942, Nr. 12, Cernăuţi

"Revista Bucovinei", Ianuarie 1943, Nr. 1, Cernăuţi

Clădirea în care sa afla căminul al Societăţii "Junimii" din Cernăuți - 1928 - 2023.





Curtea al căminul al Societăţii "Junimii" din Cernăuți. 


Locul unde a fost bustul lui Dimitrie Onciul - 1939 - 2023



Actualment bustul lui Dimitrie Onciul este păstrat la Muzeul Național Bucovinei din Suceava.













Cripta familiei Onciul până la restaurare si după ce au fost restaurate !










     _______
      
           Drd. Vladimir Acatrini (10.07.1988, Bahrinești, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți) – istoric, bibliotecar, etnogtaf.
Președintele al Societății Bibliotecarilor Bucovineni (din 2017); secretar Socierății “Golgotaˮ a românilor din Ucraina (din 2016). Părinții: Mihail și Svetlana (n. Ionuța).
Studii: Școala Medie de gradul I – III, Bahrinești (1995 - 2006); Facultatea de istorie, politologie și relații internaționale de la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, specialitatea “Istorie și etnografie” (2011).  Doctorand al Institutului de formare pedagogică și educație a adulților „Ivan Ziaziun” din cadrul Academiei Naționale de Științe Pedagogice din Ucraina, având ca temă de cercetare “Ideile pedagogice și activitățile profesionale ale familie Mandicevschiˮ (2018).
Bibliotecar la Biblioteca Universității de Stat Naționale din Cernăuți, secția informative bibliografică (din 2012 – 2021).
Este un cercetător destul de cunoscut al istoriei ținutului natal, de muzeologie, activitatea pedagogică, publică articole în revistele de specialitate din Ucraina și România, în ziarele și revistele din reg. Cernăuți. O parte din ele, mai ales cele referitoare la ilustra familie de muzicieni Mandicevschi, au fost publicate în ziarul și reviste: “Libertatea Cuvântului”, “Monitorul Bucovineanˮ, “Literatura și Artaˮ, “Mesagerul Bucovineanˮ, “Glasul Bucovineanˮ, “Scritumˮ, “Neamul Românescˮ, “Țara Fagilorˮ, “Gazeta de Herțaˮ, “Crai Nouˮ, “Ofranda Literarăˮ edt. A publicat peste 185 de lucrări științifice, inclusiv în reviste din bazele internaționale Scopus și Web of Science.
Este unul dintre cercetătorii de bază ai familiei Mandicevschi din Bucovina. Cu sprijinul său, la școala de cultură generală din Bahrinești a fost deschis un Muzeu dedicat familiei Mandicevschi (2018).
A colaborat la introducerea în edițiile enciclopedice din Ucraina și Roamnia a unor articole despre familia Mandicevschi.
Este autor de cărți despre istoria satului natal și bisericii din localitate. Colaborează cu diferite instituții internaționale: Consulatul General al României la Cernăuți, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, asociațiile din Ucraina și România, colectivele de folclor din ambele state, participă la diferite festivaluri internaționale.
În momentul de față este doctorand, membru al Uniunii Naționale a Cercetătorilor Ținutului Natal din Ucraina, Inspector civil pentru protejarea monumentelor orașului Cernăuți.
Mențiuni:
1. Diplome ale Universității Naționale din Cernăuți (2017 - 2018).
2. Mențiunea Uniunii Naționale a Cercetătorilor Ținutului Natal din Ucraina pentru aportul la aprofundarea cercetărilor în domeniu, păstrarea patrimoniului istorico-cultural și moștenirii naturale a Ucrainei (2020).
3. Mențiunea de onoare a Consiliului raional Hliboca și Administrației Raionale de Stat Hliboca – medalia Merite în fața Hlibocii (2020).
4. A fost inclus în ratingul „Omul de știință al anului 2020”, întocmit de centrul „Galactica” și Uniunea Pedagogilor din Ucraina, proiect realizat în parteneriat cu reprezentanții Comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru educație și știință, ministerelor și departamentelor de profil.
5. A fost menționat cu diplomă și medalie din partea Mitropolitului Kievului și Întregii Ucrainei, capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Onufrie, pentru munca binecuvântată și asiduă întru mărirea Slavei Bisericii (7 mai 2021).
6. Distins cu medalia „Întru slava Bucovinei” Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, pentru merite deosebite în cercetarea istoriei Bucovinei, în ocrotirea monumentelor de istorie şi cultură.
7. Distins cu Diplama de Grătitudine din partea Patriarhia Ortodoxă Română, Mitropolia Basarabiei, Episcopia de Bălți (foasta a Hotinului) : În semn de înaltă prețuire și recunoștință pentru înplicarea deosebită și sprijinul acordat la edificarea Monumentului Mausoleul eroilor Armatei Române căzuți în al Doilea Război Mondial pentru reîntregirea Neamului din orașul Ocnița.
Potrivit ecourilor din medul academic, Vladimir Acatrini s-a afirmat deja ca un cercetător talentat și cu perspective, demonstrând de câțiva ani capacitatea de a aplica abordări atipice față de analiza unor pagini aparte din istoria, cultura, viața pedagogică, bibliotecară și muzicală din Bucovina. El a reușit să scoată la suprafață unele elemente arheografice mai puțin cunoscute, un material etnografic bogat, intercalat cu domeniul culturologiei și muzeologiei.
Un mare merit al istoricului Vladimir Acatrini este analiza aportului familiei Mandicevschi la dezvoltarea educației, a vieții culturale și muzicale a Bucovinei istorice în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-a – prima jumătate a secolului al XX-lea.
Cercetările științifice ale autorului se bazează pe poziția sa metodologică originală, potrivit căreia activitatea profesională a membrilor familiei bucovinene a fost condiționată de factori culturali și educaționali, de politicile vremii care au determinat dezvoltarea Bucovinei în acea perioadă.
Datorită abordărilor culturologice, axiologice, multiculturale și istorice, cercetătorul a reușit să caracterizeze foarte corect și exact avititatea familiei Mandicevschi din punct de vedere al contribuției acesteia la intensificarea mișcării culturale, artistice și educaționale din Bucovina.
Recent a văzut lumina tiparului ghidul bibliografic „Vladimir Acatrini”, în care sunt enumerate materialele semnate de el în decursul întregii perioade de când se preocupă de studii istorice şi culturale.
Apărător și donator de cărți bibliotecilor cu volume în limba romana din reg. Cernăuți.


Comentarii