COMEMORAREA RENUMITULUI PICTOR BISERICESC EPAMINONDA BUCEVSCHI - CERNĂUȚI - 05.03.2023


        La 5 martie 2023 în Cimitirul Central din Cernăuți a avut loc oficierea unui parastas la 180 de ani de la nașterea renumitului pictor bucovinean Epaminonda Bucevschi (1843, Iacobeni, județul Suceava — 13 februarie 1891, Cernăuți). Slujba de pomenire la mormântul pictorului a fost oficiată de părintele Cristofor Gabor de la capela mitropolitană la care au participat câțiva reprezentanți ai comunității românești din Cernăuți: Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, Alexandru Munteanu, președintele Asociației cultural-sportive „Ștefan cel Mare și Sfânt”Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina „Mihai Eminescu”, Vasile Răuț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Nicolae Costaș, profesor, ghid la Universitate, Dragoș Olaru, arhivist, Mihai Grosu, jurnalist-fotograf.
    Un cuvânt despre viața și opera marelui pictor bucovinean a rostit arhivistul Dragoș Olaru.
    În cadrul ceremoniei religioase au fost pomeniți și Mitropolitul Visarion Puiu (27 februarie 1879 - 10 August 1964) – 100 de ani de la înscăunarea lui ca Episcop al Hotinului și Iraclie Porumbescu (9 martie 1823 –  13 februarie 1896) –   200 ani de la naștere.
   Manifestarea s-a desfășurat din inițiativa și cu sprijinul Societății Bibliotecarilor Bucovineni, președinte Vladimir Acatrini și Asociația cultura-sportivă - Noua Sulița 
„Ștefan cel Mare și Sfânt”, Presedinte Alexandru Munteanu.

















     





    ____________

            Drd. Vladimir Acatrini (10.07.1988, Bahrinești, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți) – istoric, bibliotecar, etnogtaf.
Președintele al Societății Bibliotecarilor Bucovineni (din 2017)secretar Socierății “Golgotaˮ a românilor din Ucraina (din 2016). PărințiiMihail și Svetlana (n. Ionuța).
StudiiȘcoala Medie de gradul I – III, Bahrinești (1995 - 2006)Facultatea de istorie, politologie și relații internaționale de la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, specialitatea “Istorie și etnografie” (2011).  Doctorand al Institutului de formare pedagogică și educație a adulților „Ivan Ziaziun” din cadrul Academiei Naționale de Științe Pedagogice din Ucraina, având ca temă de cercetare “Ideile pedagogice și activitățile profesionale ale familie Mandicevschiˮ (2018).
Bibliotecar la Biblioteca Universității de Stat Naționale din Cernăuți, secția informative bibliografică (din 2012 – 2021).
Este un cercetător destul de cunoscut al istoriei ținutului natal, de muzeologie, activitatea pedagogică, publică articole în revistele de specialitate din Ucraina și România, în ziarele și revistele din reg. Cernăuți. O parte din ele, mai ales cele referitoare la ilustra familie de muzicieni Mandicevschi, au fost publicate în ziarul și reviste: “Libertatea Cuvântului”, “Monitorul Bucovineanˮ, “Literatura și Artaˮ, “Mesagerul Bucovineanˮ, “Glasul Bucovineanˮ, “Scritumˮ, “Neamul Românescˮ, “Țara Fagilorˮ, “Gazeta de Herțaˮ, “Crai Nouˮ, “Ofranda Literarăˮ edt. A publicat peste 185 de lucrări științifice, inclusiv în reviste din bazele internaționale Scopus și Web of Science.
Este unul dintre cercetătorii de bază ai familiei Mandicevschi din Bucovina. Cu sprijinul său, la școala de cultură generală din Bahrinești a fost deschis un Muzeu dedicat familiei Mandicevschi (2018).
A colaborat la introducerea în edițiile enciclopedice din Ucraina și Roamnia a unor articole despre familia Mandicevschi.
Este autor de cărți despre istoria satului natal și bisericii din localitate. Colaborează cu diferite instituții internaționale: Consulatul General al României la Cernăuți, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, asociațiile din Ucraina și România, colectivele de folclor din ambele state, participă la diferite festivaluri internaționale.
În momentul de față este doctorand, membru al Uniunii Naționale a Cercetătorilor Ținutului Natal din Ucraina, Inspector civil pentru protejarea monumentelor orașului Cernăuți.
Mențiuni:
1. Diplome ale Universității Naționale din Cernăuți (2017 - 2018).
2. Mențiunea Uniunii Naționale a Cercetătorilor Ținutului Natal din Ucraina pentru aportul la aprofundarea cercetărilor în domeniu, păstrarea patrimoniului istorico-cultural și moștenirii naturale a Ucrainei (2020).
3. Mențiunea de onoare a Consiliului raional Hliboca și Administrației Raionale de Stat Hliboca – medalia Merite în fața Hlibocii (2020).
4. A fost inclus în ratingul „Omul de știință al anului 2020”, întocmit de centrul „Galactica” și Uniunea Pedagogilor din Ucraina, proiect realizat în parteneriat cu reprezentanții Comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru educație și știință, ministerelor și departamentelor de profil.
5. A fost menționat cu diplomă și medalie din partea Mitropolitului Kievului și Întregii Ucrainei, capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Onufrie, pentru munca binecuvântată și asiduă întru mărirea Slavei Bisericii (7 mai 2021).
6. Distins cu medalia „Întru slava Bucovinei” Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, pentru merite deosebite în cercetarea istoriei Bucovinei, în ocrotirea monumentelor de istorie şi cultură.
7. Distins cu Diplama de Grătitudine din partea Patriarhia Ortodoxă Română, Mitropolia Basarabiei, Episcopia de Bălți (foasta a Hotinului) : În semn de înaltă prețuire și recunoștință pentru înplicarea deosebită și sprijinul acordat la edificarea Monumentului Mausoleul eroilor Armatei Române căzuți în al Doilea Război Mondial pentru reîntregirea Neamului din orașul Ocnița.
Potrivit ecourilor din medul academic, Vladimir Acatrini s-a afirmat deja ca un cercetător talentat și cu perspective, demonstrând de câțiva ani capacitatea de a aplica abordări atipice față de analiza unor pagini aparte din istoria, cultura, viața pedagogică, bibliotecară și muzicală din Bucovina. El a reușit să scoată la suprafață unele elemente arheografice mai puțin cunoscute, un material etnografic bogat, intercalat cu domeniul culturologiei și muzeologiei.
Un mare merit al istoricului Vladimir Acatrini este analiza aportului familiei Mandicevschi la dezvoltarea educației, a vieții culturale și muzicale a Bucovinei istorice în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-a – prima jumătate a secolului al XX-lea.
Cercetările științifice ale autorului se bazează pe poziția sa metodologică originală, potrivit căreia activitatea profesională a membrilor familiei bucovinene a fost condiționată de factori culturali și educaționali, de politicile vremii care au determinat dezvoltarea Bucovinei în acea perioadă.
Datorită abordărilor culturologice, axiologice, multiculturale și istorice, cercetătorul a reușit să caracterizeze foarte corect și exact avititatea familiei Mandicevschi din punct de vedere al contribuției acesteia la intensificarea mișcării culturale, artistice și educaționale din Bucovina.
Recent a văzut lumina tiparului ghidul bibliografic „Vladimir Acatrini”, în care sunt enumerate materialele semnate de el în decursul întregii perioade de când se preocupă de studii istorice şi culturale.
Apărător și donator de cărți bibliotecilor cu volume în limba romana din reg. Cernăuți.

  

Comentarii