Personalităţi marcante din satulul Bahrinești - Mihai Patraș




           PATRAȘ, MIHAI (25.VI.1951, Bahrinești, reg. Cernăuți) – prof. univ. dr., economist; om politic. Membru titular al Academiei Internaționale de Management, Premembru fondator al Asociației Economiștilor din Moldova. Studii: Școala Medie din Tereblecea (1966-1968); Facultatea de Economie a Institutului Politehnic din Chișinău (1968-1972). Doctoratul în economie, cu teza Cercetarea relațiilor economice și financiare între state. Autor al unor lucrări din domeniul științelor și relațiilor economice și al unor dicționare de terminologie economico-financiară. Angajat la Comitetul de Stat al Planificării al RSS Moldovenești (1980-1989). Profesor universitar asociat al Academiei de Științe Economice și al Universității Libere Internaționale a Moldovei. A publicat peste 20 de lucrări din domeniul economiei. Deputat al poporului în 1990. A fost președinte al comisiei parlamentare pentru politică financiară și bancară în Parlamentul de la Chișinău.

     Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, în domeniul științei, tehnicii și producției. Laureat al Premiului Academeie Române și declarat Om al anului al Academiei Americane de Biografii.

Bibliografie: Dicționar economic rus-român, Ed. Gheorghe Asachi, Chișinău, 1994, VIII+472 p.; Dicționar economic și financiar-bancar englez-român. Peste 125.000 de termeni și expresii uzuale / Economic and financial-banking English-Romanian dictionary. Over 125.000 words and expressions (în colab. cu Corina Patraș), Chișinău, Ed. Litera, 2002, 824 p.; Dicționar economic și financiar-bancar englez-român / Economic and financial-banking English-Romanian dictionary (editori științifici Lucia Ciocan și Eugen Lungu), ed. a II-a, Chișinău, Ed. Arc, Ed. Gunivas, 2008, XI+780 p.

Referințe: E. Satco, Enciclopedia Bucovinei: vol. II, p. 180-181; Mihai Patraș. Biobibliografie, alcătuită de Boris Parii, Chișinău, U.S.M., 2006, 81 p.; M. Irimescu, Societatea pentru Cultura...: vol. II, p. 425.
______________







PATRAȘ MIHAI (a lui NICOLAE), prof. univ. dr., Universitatea de Stat din Moldova USM, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul științei, tehnicii și producției (1996), Laureat al Premiului AȘM (2004) și al Premiului („Victor Slăvescu” al) Academiei Române (2004), membru titular al Academiei Internaționale de Management Moscova (1996).

Născut la 25 iunie 1951 în satul românesc Bahrinești, Adâncata/ Hliboca, Cernăuți (fosta plasă Siret, jud. Rădăuți). Părinții: Patraș Nicolae (a lui Petre, 1915-1974) și Patraș/ Miculescu Aurora (a lui Constantin, 1918-2000).

După absolvirea școlii (pe atunci) de 8 ani din satul natal absolvă școala medie din s. Tereblecea (lîngă fosta plasă de județ Siret), cea mai veche școală publică de la sate din Bucovina, inființată de austrieci în toamna a. 1816. În iunie 1968, după victoria la olimpiada regională Cernăuți de matematică, primește invitația de la conducerea Universității de Stat din Harkov, pentru a-și continua studiile la facultatea de mecanică și matematică. Din cauza situației financiare nefavorabile a familiei/ părinților, în care erau 8 copii, nu a putut să dea curs propunerii prestigioase.

În a.1972 absolvă Institutul Politehnic din Chișinău (azi Universitatea Tehnică din Moldova UTM), facultatea de ingineri-economiști, specialitatea „Finanțe și credit”. Începe activitatea în cadrul Institutului de cercetări științifice în domeniul planificării al Comitetului de Stat pentru Planificare CSP (col. șt. inf., apoi sup., șef de grup, șef de laborator, șef secție) fiind preocupat de problemele balanței legăturilor dintre ramuri, relațiile economice externe, autogestiunea teritorială/ republicană. Apoi este avansat la funcția de șef secție Perfecționarea mecanismului economic ai CSP al RM.

La 29 iunie 1983 a susținut teza de doctor în științe în cadrul Institutului de economie și organizare a producției industriale a Secției Sibiriene a Acadimei de Științe a ex-URSS (or. Novosibirsk), unde a cercetat în perioada de doctorat. În 1989 a fost înaintat candidat la funcția de deputat în Parlamentul URSS (circum. 259, Chișinău). În același an a fost consilier economic al grupului de deputați ai ex-URSS (52 membri) din partea R.Moldova (cu participarea la ședințele parlamentului, Moscova)

În a.1990 a fost ales deputat în circumscripția uninominală 341 – Todirești/ Ungheni în Primul Parlament al RM, apoi și președinte al celei mai numeroase și importante Comisii parlamentare Economie și buget, membru al Prezidiului Parlamentului RM. Din inițiativa, sub conducerea și cu participarea nemijlocită a lui Mihai Patraș în perioada aa.1990-1994 au fost elaborate și promovate sute de acte normative (legi, hotărîri parlamentare etc.), care au constituit baza legislativă a noi economii, numită „de piață”. Peste 4/5 din documentele cu caracter economic din primul Parlament au fost propuse, inițiate anume de Mihai Patraș.

 Pînă la 1994 în RM efectiv nu exista legislație economică, financiară, comercială etc. proprie. În anii 1989-91 a promovat ideea declarării independenței R.Moldova, respectiv a propus data de 27 august ca zi a Independenței. În decembrie 1991 a înființat și a fost ales președinte-fondator al Asociației Economiștilor din RM, sub egida căreia a editat sau reeditat 26 de cărți economice (preponderent în limba română) cu un tiraj sumar de cca. 110 mii ex., din care peste 100 mii ex. au fost donate diferitor instituții de învățămînt superior din RM, România, reg. Cernăuți, Odesa, Transcarpatică etc., precum și unor persoane aparte (caz unical în spațiul românesc, dacă ținem cont de proporțiile donației, efectiv realizate din partea unei singure persoane fizice).

Este autorul sau coautorul a mai multor proiecte de documente parlamentare (publicate în 4 vol. de culegeri), care au servit drept bază pentru reformele radicale economice, inclusiv ce țin de emiterea monedei naționale, de statistică, comerț exterior, bugetul public, proprietate etc. Este (co)autorul celor mai complete 5 dicționare bilingve economice în română și/sau din română în limbile de circulație europeană și mondială ce cuprind peste 100-140,0 mii termini (cu un volum sumar editorial de peste 600 c.a.).

Este important de menționat, că dicționarele nominalizate au fost alcătuite (pe parcursul a peste 3 decenii) fără o careva finanțare publică (pe cont și pe risc propriu). A elaborat și a publicat cca. 400 lucrări științifice, didactice, metodice etc. în diverse subdomenii ale economiei (finanțe, activitate bancară, relații economice externe, macroeconomie, statistică, autogestiune teritorială, drept economic, precum și privind economia RM, României, FR, Chinei ș.a). Este președinte al Filialei din RM a Academiei Internaționale de Management (AIM) și reprezentant al Uniunii Internaționale a Economiștilor în RM. A predat/ predă disciplinele economice (Statistică, Relații valutar-financiare și de credit internaționale, Finanțe internaționale, Politică monetară și de credit) în diverse instituții de învățământ superior. În prezent (a.2019) este prof. univ. al Facultății de Științe Economice a USM. În aprilie 2015 a fost ales membru al Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională a USM (pentru o perioadă de 5 ani).

A participat la stagii peste hotare: BERD (Viena), FMI (Washington), Un-tea „Bordeaux-4”/ Franța.

Este decorat cu medalia „Meritul civic” (a.1996), precum și cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” (a.2011). Deține o bogată bibliotecă economică, inclusiv mai multe dicționare economice, anuare/ culegeri statistice, opere ale economiștilor celebri din diverse țări etc.

Căsătorit, are 3 copii și 6 nepoți. Soția Olga este de profesie inginer-chimist și economist. Fiica Corina după absolvirea ASEM și a masteratului, a susținut teza de dr. la Universitatea din Trieste (Italia, 2008). Fiul Constantin, absolvent al UTM, este inginer-informatician, iar fiul Mihai, absolvent al FȘE a USM, este finanțist.

Informații mai detaliate vezi: Mihai Patraș. Biobibliografie. Ed. 4. – Chișinău, USM, 2016.



DESCRIERE

Editura: ARC
Nr. pagini: 792
Format: 260 x 200 mm
Limba: Bilingva. Romana-engleza
Autor: Mihai Patras, Corina Patras
Editie: Cartonata
Categoria: Finante Banci


 DESCRIERE
Mihai Patras, Corina Patras
Editura: Litera, 2002
Limba: Romana/Engleza
Coperta: Cartonata (hardcover)
Numar pagini: 824
Dimensiuni: 270 x 215 x 46 mm

Dicţionarul cuprinde peste 130.000 termeni şi expresii din toate domeniile economiei: economie politică (economics, teorie economică generală), istoria doctrinelor economice şi politică economică, teorie de ramură (bancară, financiară, valutară etc.), activitate financiară, comercială, vamală, statistică (teoretică, economică, de ramură), comerţ (intern şi internaţional), relaţii economice şi tranzacţii internaţionale, geografie economică şi repartizare a factorilor de producţie, evidenţă contabilă şi audit, marketing şi management, matematici financiare, modele şi metode matematice în economie, drept economic (inclusiv bancar, financiar, comercial, vamal etc.), activităţi, uzanţe şi practici ale organismelor economico-financiare şi bancare internaţionale, europene şi zonale etc.
Dicţionarul este destinat specialiştilor bancari, economiştilor, juriştilor, lucrătorilor vamali, funcţionarilor publici, cercetătorilor, lingviştilor, studenţilor şi cadrelor didactice, precum şi ziariştilor, traducătorilor, oamenilor de afaceri, angajaţilor din ambasade, consulate şi alte organisme internaţionale.

Comentarii