Trei evenimente importante în istoria satului Pătrăuți de Jos: Hramul Bisericii Adormirii Maicii Domnului; 110 ani de la sfințirea Bisericii; Ansamblul popular de dansuri „Mugurel” a împlinit 15 ani de activitate.




Trei evenimente importante în istoria satului Pătrăuți de Jos: Hramul Bisericii Adormirii Maicii Domnului; 110 ani de la sfințirea Bisericii; Ansamblul popular de dansuri „Mugurel” a împlinit 15 ani de activitate.



Pe data de 28 august 2019., Hramul bisericii și al satului bucovinean Pătrăuții de Jos. 110 ani ai bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Au participat un sobor de 18 preoți în frunte cu protoiereul Dumitru Gavriloe, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.  În prezența multor pătrăuceni și a zecilor de oaspeți au oficiat serviciul divin. Ne-au onorat cu prezența lor domnul ministru-consilier al Consulatului General al României la Cernăuți Edmond Neagoe cu soția sa doamna Carmen Neagoe. Prezenți au fost și redactorul de la „Zorile Bucovinei”, harnica ziaristă Felicia Toma, cât și Președintele Filialei-ASCIOR Cernăuți, dar și a Societății bibliotecarilor bucovineni, drd. Vladimir Acatrini, primarul satului d. Gheorghe Fedorean. Doamna Valentina Alerguș din Moldova, care s-a legat sufletește, dar și familiar de Bucovina a dăruit bisericii o icoană cu Chipul Maicii Domnului. Mulți pătrăuceni erau în haine naționale, dovedind tuturor că credința, portul, graiul sunt sfinte pentru noi. După masă sărbătoarea a continuat la căminul cultural din localitate. Ansamblul popular de dansuri „Mugurel” a împlinit 15 ani de activitate. Cu acest prilej a avut loc un frumos concert de sărbătoare. Au participat aceiași oaspeți din Cernăuți, s-au adăugat și cei de la Administrația, Consiliul raional Storojineț, cât și domnul doctor în științe filologice, cetățeanul de Onoare al satului, d. Ilie Popescu. În prezența multor pătrăuceni, conducătoarele acestul ansamblu, doamnele Larisa Popescu și Natalia Balan au vorbit despre succesele și evoluările acestui colectiv, au înmânat o serie de diplome foștilor membri ai acestui ansamblu. Oaspeții au vorbit rând pe rând, iar domnul primar a înmânat câteva diplome oamenilor care acordă o mână de ajutor la pregătirea unor astfel de ceremonii. 
Au răsunat felicitări din partea lui Ion Popescu și Comunității Românești din Ucraina unde Ansamblul Mugurel este Membru-Colectiv.. Și din partea Directorului Asociației Pentru Protecția Patrimoniului. d. Laurențiu Dragomir. La rândul sau, direcția Casei de Cultura au adus mulțumiri pentru înalte aprecieri și sprijinul oferit Ansamblului de Dans Mugurel, pentru cadouri frumoase: Scena nouă, Cizme pentru dans, Imprimante, Proiectoare, Inscripția la Casa de Cultură, Tricouri pentru antrenare, Ajutor financiar pentru deplasarea la Festivalul din Bacău și multe altele..
Copii au interpretat o suită de dansuri, iar câteva soliste au bucurat inimile celor prezenți în sală cu cântecele lor. Sărbătoarea satului a continuat cu dansuri, petrecere și distracții. Sincere mulțumiri organizatorilor și felicitări pătrăucenilor și oaspeților veniți din toate colțurile lumii.
SATUL MEU PITORESC, EȘTI ATÂT DE FRUMOS, NOI CU DRAG TE NUMIM - PĂTRĂUȚII DE JOS!!!

Eleonora Schipor profesoară, membru al Societăți Bibliotecarilor Bucovineni - Cernăuți șvicepreședinte al  filialei creștine ASCIOR – Cernăuți






























































































Comentarii