Dezvelirea și sfințirea bustului Marelui Bucovinean Dumitru Covalciuc în satul de baștină - 22.09.2018. (Foto & Video)




Revenit acasă pentru totdeauna
Cuvânt de deschidere la dezvelirea bustului lui Dumitru Covalciuc (22 septembrie 2018).
De Nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică, cum se mai numește această sărbătoare în popor, Dumitru Covalciuc venea acasă, la Oprișeni, unde în această zi se sărbătorește Hramul bisericii. A crescut cu această sărbătoare în suflet în vrednica familie de gospodari a lui Vasile și Eleonora Covalciuc, alături de frații mai mici, Gheorghe și Petrea. După ce plecase la studii, la armată și se mutase cu propria familie la Cernăuți, venea de Hram acasă ca să stea la masă, ei, cei tineri, cu familiile lor, să-și bucure părinții atât cu prezența, cât și cu nepoții care erau mult așteptați de bunei. Avea o bucurie sufletească aleasă când se întâlnea cu oamenii satului, fie la biserică, fie la horă, când aceasta încă mai era principala distracție a țăranilor, ce întruchipa în sine, de fapt, vechile și neprețuitele tradiții ale poporului nostru pe care le-a prețuit nespus de mult. Ori de câte ori revenea acasă, avea o sărbătoare lăuntrică, o sărbătoare a inimii, a sufletului...

Și la Hramul de anul acesta, Dumitru Covalciuc revine acasă. Revine însă în chip de piatră: rece, sever, strict, încruntat față de dușmainii și hulitorii limbii române, față de profanatorii tradițiilor și datinilor strămoșești. Tot așa a fost el întotdeauna și față de cei care au căutat să ne falsifice istoria. 
Noi însă, cei care încă îl avem cald în suflet, iar în urechi ne mai răsună vocea sa și glumele cu care ne întâmpina de fiecare dată, poate îl vedem altfel: glumeț, binevoitor, competent, principial, argumentativ, enciclopedic... Așa îl cunoaștem pe Dumitru Covalciuc — Omul, ziaristul, folcloristul, scriitorul, istoricul, monografistul, redactorul, „Enciclopedia vie a Bucovinei”.
Dumitru Covalciuc este acasă, la Oprișeni: partea lui pământească este înhumată în cimitirul satului, chipul lui este împietrit în curtea școlii, munca sa rămâne scrisă în cărți, sufletul lui mare, prin biserica satului, a ajuns în Cer, și ca un giulgiu sfânt acoperă întrega Bucovină... El se află deasupra noastră, și va rămânea acolo pentru veșnicie. Astăzi Dumitru Covalciuc revenire acasă pentru totdeauna. Și vă rog să-l aplaudați după merite !!!
                                                                                                                                    

                                                                                                                     Nicolae Șapcă. 22.09.2018.

Un reportaj de la dezvelire va fi publicat în Monitorul de Hliboca de joia viitoare. / Sâmbătă 22 septembrie 2018, la orele 12, bustul marelui patriot român din Bucovina de nord, scriitorul, jurnalistul Dumitru Covalciuc, decedat anul trecut la vârsta de 70 de ani, a fost dezvelit în curtea școlii din comuna Oprișeni, localitatea natala din regiunea Cernăuți. Sculptura este realizată de tânărul sculptor român, Cristian Ion Bota din localitatea Boian, reg. Cernăuţi, student la Facultatea de arte din Iași, care merită toate laudele pentru această lucrare bine realizată. Nu in ultimul rând, se cuvine să aducem mulțumiri domnului prof. Ițco Ioan din Câmpulung Moldovenesc, care prin Fundația Ițco si prin Clubul Rotary din Câmpulung Moldovenesc, a reușit să adune mai mulți susținători, care să permită realizarea acestui obiectiv. S-a luptat mult și au reușit! Multe mulțumiri domnule profesor! Un oarecare merit în mobilizarea sponsorilor cred ca a avut-o si redacția revistei "Dulce Bucovina" (Redactor dl. ing. Victor Raescu) fondată tot de prof. Ițco, al cărui membru sunt și eu. Mulțumim, de asemenea asociațiile si societăților de cultură, autorităților locale, raionale, și ale regiunii Cernăuţi pentru sprijinul acordat.»
                 
                                                                                                                                                 Mihai Grădinariu. 

















































Comentarii