Podurile care unesc neamul !!!






         În această postare am sa prezint câteva fotografii și o mică informație despre calea ferată care trece prin Bahrinești, anume despre trei poduri numite de bahrineșteni; Podul La Rachi care este între satele Bahrinești și Volcinețul Vechi; Podul  la Sărături, se află în mijlocul satului și Podul de la Bahnă între Bahrinești și Romania. Aceste trei poduri au mai mult de 150 de ani. În scurt tim vom prezentat un articol despre istoria contruirei calea ferată între or. Cernăuți – Hliboca – Bahrinești.
La data de 2/15 decembrie 1869 se inaugurează calea ferată Cernăuţi - Adâncata (Hlyboca) - Vadu Siretului – Vicşani – Dorneşti – Dărmaneşti - Iţcani (acum Suceava Nord)  - Vereşti – Dolhasca – Paşcani - Roman, care asigura legătura cu România, care trecea și prin Bahrinești.
       Primul tren a trecut prin Bahrinești de la Cernăuți spre Suceava 1869. El se compunea dintr-o locomotivă cu coș înalt și din două vagoane. În general, lucrătorii feroviari erau nemți și polonezi (în Bahrineștu, a fost un catun unde locuia compat Polonezi ce afla lângă calea ferată,  în scurt timp va apare un articol despre rolul lor în istoria satului Bahrinești).
        După darea în exploatare a căii ferate, lumea din sat venea să vădă minunea: credeau, că dacă vine de departe, a fi "flămândă jivina", și-i aducea fân. Nu știau că "mâncă" foc și "bea" apă.

Podul de la Sărături


















    Podul de la Raci




















                                      Podul de la Bahnă










Comentarii

  1. Mulțumim pentru asemenea imagini, care ne răscolesc amintirile din copilărie! Corect: Podul de la RACI!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu