PROIECT DE ZILE MARI ..17 ianuarie 2019... Cernăuți.




Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viată; de aceea pe lângă viață, dăruiți copiilor și arta de a trăi bine, educându-i. 
( Aristotel)





Un soare strălucitor pe străzile vechii urbe, care ne mai luminează și încălzește sufletele puțin amorțite... Un soare ceresc și un soare frățesc, care a venit din Câmpulung Moldovenesc de la Școala Gimnazială ,,Teodor V.Ștefanelli,, (consilier educațional doamna Luminița Țaran), din inițiativa d-lui Vasile Vargan – președintele ,,Asociației Mediatorilor din Bucovina,, Suceava, în cadrul proiectului educațional de prietenie și colaborare ,,EDUCAȚIE FĂRĂ FRONTIERE,,.
În incinta Consulatului General al României la Cernăuți, având în rolul de gazde primitoare pe Consulul General doamna Irina-Loredana Stănculescu și ministrul consilier d-nul Ionel Ivan, a fost semnat un protocol de colaborare transfrontalier între Școala Generală Gimnazială,, Teodor V.Ștefanelli,, Câmpulung Moldovenesc (consilier educațional doamna Luminița Țaran) și Școala Medie Generală №-10 din suburbia Roșa, Cernăuți ( director d-nul Alexandru Rusnac). După cuvintele de felicitare și mulțămire inițiatorului acestui proiect din partea Consulatului General al României la Cernăuți, rostite de excelența sa, doamna Irina-loredana Stănculescu, au vorbit doamna Luminița Țaran și d-nul Alexandru Rusnac, subliniind importanța proiectului, care propune să determine elevii să își reconsidere modelul de a trăi, de a gândi,de a simți, în raport cu valorile culturale universale, să le respecte, să le iubească, să le protejeze, pentru a putea beneficia de darurile vitale ce ni le oferă cu atâta generozitate , formarea comportamentului cultural adecvat, derularea de acțiuni concrete de păstrare, promovare și dezvoltare a culturi, tradițiilor, limbii și credinței române. Apoi, elevii de la Școala Gimnazială ,,Teodor V. Ștefanelli,, au prezentat un program artistic emoționant de cântece și dansuri autentice românești, încântând cu talentul lor pe cei prezenți. 
La finalul vizitei la Consulatul General al României la Cernăuți, elevii de la ambele școli (de astăzi școli înfrățite) au primit daruri dulci din partea Consulatului. Luându-și rămas bun de la gazdele primitoare, întreaga delegație a vizitat monumentul lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuților, aducându-i un omagiu, urmând să plece în ospeție la Școala Medie Generală n.10, Roșa, pentru a continua programul de colaborare și prietenie. 
Oaspeții au vizitat Universitatea Națională «Iurii Fedkovici» din Cernăuți și Școala Populară de Artă și Civilizație Romanească "Ciprian Porumbescu" - Cernăuți.
Un început promițător de colaborare, care sperăm să aducă rezultate frumoase întru păstrarea, promovarea și dezvoltarea tradițiilor, limbii și credinței. Bravo inițiatorului, succese partenerilor acestui Proiect de Zile Mari !!!

Text – Vasile Rauț

Foto- video- Vladimir Acatrini















































Comentarii