Teofil Rendiuc: Ministru Extraordinar şi Plenipotenţiar, doctor habilitat în istorie.




ТЕОFІL RENDIUK 

 

Rеndiuk Теоfіl, Ministru Extraordinar şi Plenipotenţiar, doctor habilitat în istorie. S-a născut pe data de 7 iulie 1955 în s. Țureni regiunea Cernăuți. Studii superioare – în anul 1977 a absolvit Universitatea din Cernăuți, facultatea de istorie.  
Începând cu data de 1 februarie 1978 a devenit cercetător științific la Іnstitutul de istorie al Аcademiei de Științe a Ucrainei, iаr din octombrie 1979 – cercetător științific al  Іnstitutul pentru problemele social-economice ale țărilor străine al Аcademiei de Științe a Ucrainei, unde a elaborat un şir de studii ştiinţifice, precum și-a susținut şi primul doctorat.
Pe parcurs a publicat în mai multe limbi, inclusiv în română, peste 750 de monografii, studii, articole, traduceri, interviuri, conferinţe, discursuri etc, apărute în Ucraina, România, Bularia, Republica Moldova, Rusia și Ungaria.
Ca cercetător științific a menţinut pe parcursul a mai multor ani relaţii de colabrare cu oameni de ştiinţă din România, Republica Moldova şi din alte ţări.
În anul 1986 a realizat o stagiune științifică la Budapesta, unde a publicat în calitate de coautor o carte în limba maghiară.
Începând cu anul 1992 î-și desfășoară activitatea în diplomație, fiind unul dintre fondatorii și primii colaboratori ai Ambasadei Ucrainei în România. În calitate de prim secretar, consilier, ministru-consilier şi Însărcinat cu afaceru a.i. al Ambasadei Ucrainaei în România, precum şi având funcţii de consilier, şef de secţie, director, director general al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a perticipat şi a contribuit la desfăşurarea procesului de negocieri privind elaborarea, semnarea şi ratificarea Trataului de cooperare şi bună vecinătate dintre Ucraina şi România, ale multor altora din cele peste 50 de tratate, acorduri şi protocoale care formează baza juridică şi de drept actuală ale relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Ucraina şi România în domeniul politic, diplomatic, economico-comercial şi cultural.
A contribuit realmente la conştiinţizarea de către factorii de decizie din Ucraina a faptului că românii din Ucraina şi ucrainenii din România prezintă, prin potenţialul lor cultural-naţional irepetabil, un autentic pod de legătură, fără alternativă, dintre cele două ţări cu o profundă şi constructivă cooperare pe parcursul a mai multe secole, fapt pe care la imprimat în multiplele sale cărţi, scrise în limba română, ucraineană, engleză, franceză, polonă, bulgară, ungară şi rusă.



A pregătit şi a participat la o serie de scimburi de importante vizite oficiale şi de lucru bilaterale ale preşedinţilor, prim-minştrilor, miniştrilor de externe, ale altor oficialităţi din Ucraina în România şi invers, precum şi la cele trilaterale Ucraina-România-Republica Moldova, inclisiv şi a întrevederii trilaterale de lucru ale prim-miniştrilor Ucrainei, României şi Republicii Mildova de la Kiev din 2 octombrie 2014.    



În 2012 la Academia diplomatică de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și-a susținut al doilea doctorat, devenind doctor habilitat în istorie.
Pe data de 27 decembrie 2007 i s-a conferit rangul diplomatic de Ministru Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei. 
Posedă limbile ucraineană, română, rusă, franceză, parţial şi altele.



        Prima parte a dialogului cu Teofil Rendiuc.


      A doua parte a dialogul cu Teofil Rendiuc.



              A treia partea a dialogului cu Teofil Rendiuc.

                        A patra parte a dialogului cu Teofil Rendiuc.

Comentarii