Cartea „Racovăț, satul refugiaților” a fost lansată la Probotești,Herța.



Marți, 21 Ianuarie 2020.

La Proboteşti, Herţa, a avut loc lansarea Cărții „Racovăț - satul refugiaților”, autori col.(r) Dumitru Găină și pr. prof. Teodor Cătălin Budacă, au discutat timp de câteva ore aspecte din viața dramatică a comunităților din Probotești și Racovăț în perioada anilor '40. Ambii autori sunt din Romania. 
Dumitru Găină are rădăcinile în Proboștești. După un program artistic, prezentat de frumoșii și talentații copii de la școala din Proboști s-a discutat timp de câteva ora aspecte din viața dramatică a cumunităților. 
O carte foarte de preț pentru generația prezentă și viitoare despre acele tragedii prin care au trecut românii din actuala Ucraină ,despărții de acea sârmă ghimpată, instalată chiar în mijlocul satului..
Evenimentul moderat de Tatiana Tutunaru-Bârzu, profesoară de limba și literatura română la școala din Probotești și Adrian Topală, coordonatorul Căminului Cultural, a inclus un spectacol folcloric și literar de excepție. Copii și tineri din satul Probotești, rupt în două de regimul totalitar și aflat pe două hărți, au recitat poezii din creația scriitorilor Vasile Tărâțeanu, Simion Gociu, Grigore Bostan, au dansat și au cântat în sala arhiplină a căminului cultural.
Au luat cuvântul primarul localității Târnauca Ion Pantea, profesori, președintele consiliului raional Herța, Victor Ciuclea, părintele paroh al bisericii din sat, reprezentanți ai mediului asociativ românesc care au sprijinit acest eveniment (Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina, Liga tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Centrul Media BucPress, Societatea pentru cultura și literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” și Societatea Binliotecarilor Bucovineni).
Cartea apărută la Editura „Sfântul Mina” prezintă istoria scurtă, dar plină de dramatism, a satului Racovăț din comuna Pomârla, județul Botoșani, aducând la lumină mărturii istorice despre un timp al suferinței și al răului în istorie, potrivit Agențiai BucPress.
„Cartea încearcă să nu lase uitării mărturii despre un timp al suferinței și al răului, pentru că în urma Pactului Ribbentrop - Molotov, o parte a locuitorilor satului Probotești (astăzi aflându-se în Ucraina) fug din calea dușmanului lăsând în urmă munca lor. Un lucru interesant este că ei nu pleacă departe, ci la câțiva kilometri spre sud, în locurile lor unde își pășteau animalele, iar aici au construit un nou sătuc. Momentul strămutării a fost unul dramatic pentru că nu au fost lăsați să aducă nimic de acasă cu ei, iar 429 de persoane s-au mutat din Probotești în Racovăț, unii dintre ei fiind despărțiți de familiile lor mulți ani. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că frica față de teroarea sovietică a dus la aceste fapte”, a menționat  părintele Teodor Cătălin Budacă, unul dintre autorii volumului.
Oamenii și-au adus aminte cu lacrimi în ochi de evenimentele tragice din trecut, iar lansarea acestei cărți a fost încă un prilej de suflet, unul special, de întâlnire între frații care vorbesc aceeași limbă și au aceleași rădăcini.
  
                                                                                                                               BucPress 
Bravo Autorilor !!!
Bravo Organizatorilor !!!




















































Comentarii