Eveniment cultural de excepție la Drobeta Turnu-Severin, cu participarea unui grup de români din regiunea Cernăuți


Zeci de români din comunitățile istorice din jurul granițelor României, și-au dat întâlnire, zilele acestea, la Drobeta Turnu-Severin, municipiul de reședință al județului Mehedinți, Oltenia. Un eveniment cultural de excepție i-a reunit aici. Este vorba despre marcarea sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române”. Printre invitați s-au numărat și câțiva membri ai Societății Bibliotecarilor Bucovineni din regiunea Cernăuţi, Ucraina.
La 31 august 2018, cu ocazia „Zilei Limbii Române”, în orașul Drobeta Turnu-Severin au avut loc mai multe acțiuni menite să promoveze valorile național-culturale ale românilor, inclusiv  a etnicilor români din Ucraina, Republica Moldova și Serbia, delegațiile cărora și-au făcut simțită prezența în această zonă pitorească.
În prima zi a evenimentului organizat de Asociația cultural-civică pentru educație și dezvoltare „Eudava”, asociație care a desfășurat în această vară campania „O carte pentru un frate”, oaspeții din statele sus amintite, alături de demnitarii și oamenii de cultură din România, s-au întrunit la Palatului Culturii „Teodor Costescu” unde au discutat prietenește despre spiritualitate și identitate.
În cadrul vizitei, membrii grupului din Cernăuți au vizitat fostul „Castel de Apă, o construcție de 27 de metri înălțime, construit în anul 1910, care a devenit un real simbol al municipiului Drobeta Turnu-Severin și „piciorul” de pe malul românesc al Podului lui Traian, construit în numai trei ani de zile (103-105), după planurile arhitectului Apolodor din Damasc.
Acțiunea culturală a continuat în după amiaza zilei de vineri cu un spectacol folcloric prilejuit de „Ziua Limbii Române”, la care și-au anunțat prezența zeci de interpreți mehedințeni, inclusiv artistul Dan Deșliu, buneii căruia sunt originari din orașul Noua Suliță.
Înspre seară, delegația cernăuțeană a avut norocul să asiste la Festivalului Medieval al Cetăţii Severinului, aflat la cea de-a treia ediţie, dar și la un mini-concert de muzică tradițională din zona Timocului, susținut de românii din Serbia.
În cea de-a doua zi a evenimentului organizat de reprezentanții Asociației „Eudava”, în parteneriat cu Primăria și cetățenii municipiului Drobeta Turnu-Severin, inclusiv inimoșii domni Cristian Marinescu și botoșănenii Vălică Bărbăzan și Marian Moroșan, membrii grupului cernăuțean au vizitat: „Chipul lui Decebal -  monument ce figurează într-un top 5 cu cele mai spectaculoase statui din lume, misterioasa Peşteră Veterani - sanctuarul lui Zamolxis nedescifrat de nimeni, Cazanele Mari -locul unde Dunărea se îngustează cel mai mult de pe teritoriul României și alte obiective turistice de excepție.
La încheiere gazdele și invitații au desfășurat peste Dunăre un imens tricolor.


Serviciul de presă al Societății Bibliotecarilor Bucovineni (Cernăuți).

























Comentarii