Lansarea cărții „Traian Popovici. Spovedania. Biografie. Mărturii” - 25 aprilie 2018.




Lansarea cărții „Traian Popovici. Spovedania. Biografie. Mărturii” (Dragoș Olaru, Serghei Voronțov/ - Cernăuți: Editura „Rodovid”, 2018 - 156 p.) 


Evenimentul s-a desfășurat la 25 aprilie 2018 la primăria din Cernăuți. După cum se știe, Traian Popovici a fost primul român care a primit distincția Drept între popoare pentrucă a inițiat salvarea a mii de locuitori cernăuțeni evrei în toamna lui 1941. Această istorie cernăuțeană nu are precedent în lume, și după numărul celor salvați, și după împrejurările în care s-au desfășurat evenimentele. În urma împrejurărilor istorice, numele lui Traian Popovici a dispărut pentru mult timp din circuitul numelor glorioase, care au proslăvit Bucovina. Numai acum el se întoarce din nou la noi. 

Cartea pe lângă „Spovedania” lui Tr. Popovici mai cuprinde un studiu întroductiv, semnat de D. Olaru („Traian Popovici - figură emblematică a Cernăuțiului”), o postfață, semnată de S. Voronțov („Eroii și gloata”), precum și un șir de mărturii ale deținuților ghetoului din Cernăuți. 

Cartea este bilingvă: în limbile română și ucraineană.


                                                                                                          Dragoș Olaru






























Comentarii