Golgota Neamului: 77 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 2018).

Golgota Neamului: 77 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă
(1 aprilie 2018)



Astăzi comunitatea românească din regiunea Cernăuți a marcat împlinirea a 77 de ani de la evenimentul tragic din pădurea Varniţa de lângă satul Fântâna Albă.
Pe data de 1 aprilie 1941, în Duminica Paştelui, mii de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, care încercau să se refugieze în România din teritoriul ocupat de Uniunea Sovietică, au fost uciși de către armata sovietică la nici trei kilometri de noua linie de demarcație a frontierei.

Masacrul s-a produs după ce România a fost obligată să-i cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu pe care se aflau câteva milioane de locuitori, consecință a ultimatumului primit în iunie 1940 și ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939.


La acțiunea de comemorare victimelor acestui masacru, organizată de membrii Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, au participat sute de persoane, inclusiv virtuoșii maeștri ai Corului Popular „Dragoș Vodă”, discipolii Școlii Populare de Artă „Ciprian Porumbescu”, membrii Societății Bibliotecarilor Bucovinenii, jurnaliști, pedagogi, oameni de cultură, precum și alți români de bună credință.

Să le fie țărâna ușoară și să-i odihnească bunul dumnezeu în împărăția sa!
                                                                                                                      






































































































Comentarii