A II - a ediție a concursului „Mărțișorul – simbol al primăverii” întitulată „Mărțișorul 2018 – purtător de pace și prietenie”.



Astăzi, 10 martie 2018 la Consulatul General al României la Cernăuți, a avut loc a II ediție a concursului „Mărțișorul – simbol al primăverii” organizat de Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, președinte Lilia Govornean în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți.
Anul acesta, anul centenarului, concursul s-a desfășurat sub genericul: „Mărțișorul 2018 – purtător de pace și prietenie”.  
Sperăm ca în acest an, Mărțișorul 2018 să ne aducă pace și prieteni, deoarece el este un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.
Cu un cuvânt de salut s-a adresat Excelența Sa Doamna Consul General al României la Cernăuți Eleonora Moldovan
Oaspete la această frumoasă manifestare, a fost Ansamblul de dansuri „Весна” (Primăvara) conducător artistic Aleona Gordei, un grup multietnic de copiii de la Palatul culturii din Cernăuți, care au venit cu un cadou muzical.
Primăvara este o armonie de sunete şi de culori alese cu grijă de Creatorul lumii pentru  mângâierea văzului şi al auzului.
N-a lipsit de la această manifestare nici Primăvara, care a trezit florile la dans.
Știm cu toții că în decembrie 2017 Mărțișorul a fost inclus în Patrimoniul cultural al UNESCO.
Mărțișorul în anul centenarului a devenit un Crai, un Rege al primăverii.
Dar, la noi, la români primăvara nu vine singură, ci odată cu Mărțișorul.
A fost prezent și hulubul păcii, copt cu atâta sârguință și dăruit tuturor celor prezenți de membrii Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina.
Până a începe concursul, cu un buchet de dansuri, poezii și cântece au venit profesoarele Iulia Toaca și Dora Zlei împreună cu discipolii lor de la Liceul raional din Noua Sulița. Cu o frumoasă melodie ne-au în cântat surorile Natalia și Nastea Pascar, învățătoare la acest liceu.
La concurs au participat elevii din patru școli din regiunea Cernăuși: Școala de Cultură Generală de gradele I-II nr.2 din Iordănești, raionul Hliboca;  Școala de Cultură Generală de gradele I-III nr.1 din satul Pătrăuții de Jos, raionul Storojineț; Școala de Cultură Generală de gradele I-III din satul Hreațca, raionul Herța; Complexul Instructiv Educativ din satul Marșinți, raionul Noua Sulița și Școala de Cultură Generală de gradele I-II nr.17 din orașul Cernăuți.
Elevii, împărțiți în trei categorii de vârstă au confecționat mărțișoare din ață, hârtie, lemn, plastic.
Juriului, i-a fost foarte greu, deoarece toate mărțișoarele au fost extraordinare și prezentate printr-o poezie, cântec, dans.
Elevii, participanți la concurs au primit diplome din partea doamnei Lilia Govornean, președintele Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina și premii bănești, mărțișoare și cărți le-a oferit Excelența Sa Doamna Consul General al României la Cernăuți Eleonora Moldovan împreună cu Domnul Ionel Ivan Ministru consilier la Consulatul General al României la Cernăuți.
Copiii au rămas foarte mulțumiți!


















































































































































































































Comentarii