Băhrinești: Maria Mandicevschi, personalitate marcantă din Bucovina - P.1.



      Din cele mai vechi timpuri, Bucovina era slăvită prin familii de intelectuali, care creau reuniuni culturale. Prin intermediul acestor reuniuni se organizau serate muzicale, reprezentări teatrale. Un loc deosebit în activitatea acestor reuniuni culturale ocupa familia Mandicevschi. 
    Sunt bine cunoscuți Eusebie și Gheorghe Mandicevschi – renumiți compozitori, Constantin Mandicevschi – profesor de istorie, director de liceu, director al Bibliotecii Universității din Cernăuți, compozitor, autorul renumitului ,,imn al Ţării Fagilor” – „Cântă cucu-n Bucovina”, Erast Mandicevschi – jurist, funcționar superior la Tribunalul din Viena și apoi la București. În acest articol vom vorbi despre sora Maria Mandicevschi, care, din păcate, a fost dată uitării. 
        Maria Mandicevschi s-a născut la 16 martie 1865, în satul Băhrineşti, şi a murit în ora. Cernăuți 1940. A urmat studii de canto şi pian. A ajuns o apreciată artistă în cadrul Societății Muzicale „Armonia” din Cernăuți. Ea a fost căsătorită cu Constantin Ţurcan. 
    Constantin Țurcan s-a născut la 11.12.1848 – 23.05.1912, Cernăuți. Fiul consilierul consistorial Ioan Țurcan. Studii secundare la Gimnaziul Superior de Stat din Cernăuți și superioare la facultatea de Medicină din Viena. 
    Medic în Cernăuți, organizatorul și primul director al Spitalului de Boli Mintale din capitala Bucovinei. Medic al Internatului de Băieți Români al Societății pentru cultura și Literatura Română în Bucovina. Membru al societății în perioada austro – ungară.



    Din presa cernăuţeană („Apărarea Naţională”) în anul 1906 a fost publicat anunțurile în legătură cu primul jubileu de 25 de ani ai „Armoniei”, marcat la Cernăuți pe 25, 26 şi 27 noiembrie. Cu acest prilej au avut loc mari manifestări, organizate de membrii soсietăţii, unde a fost interpretată o liturghie nouă, apoi un concert festiv şi o serată de dans. Din anunțurile publicate în ziare aflăm despre programul de pregătire al jubileului „Armoniei” pentru fiecare zi aparte, despre persoanele care au participat şi au prezentat cântecele lor bisericești, piese, poezii. Printre cei care au participat la manifestare era şi familia Mandicevschi.

                                        Maria și Constantin cu copii Ioan și Radu 

      Dacă ne referim la Gh. Mandicevschi, din programul, care a avut loc în Catedrală, se vede că în prima zi, la 25 noiembrie, duminică, la orele 9.00 dimineața, s-a început cu o Liturghie şi Doxologie, compuse de profesorul Gheorghe Mandicevschi, cu un cor mixt sub conducerea compozitorului. Liturghia a fost săvârșita de către arhimandritul Miron Călinescu împreună cu un sobor de preoți. 
        A doua zi, pe 26 noiembrie, a avut loc concertul festiv în sala Filarmonicii, la ora 7.30 seara, sub conducerea dirijorului, profesorului Anton Köller. Concertul a fost împărțit în mai multe părți. În partea a 4-a a avut loc un recital de cântece populare romanești, aranjat pentru un cuartet de coarde de Adalbert Hrimaly, interpretat de domnii Adalbert Hrimaly (violina I), Corneliu Tarnovieţchi (violina II), George Mandicevschi (viola) şi dr. baron cavaler de Duzinkiewicz (violoncello), care pentru prima dată s-a prezentat publicului românesc. 

                                                   
                                                            Constantin Ţurcan.

Cuartetul a secerat aplauze frenetice prin interpretarea plină de măiestrie a variațiunilor unui cântec popular aranjat de Hrimaly. În partea a 12-a, a avut loc interpretarea Uverturii, compusă de dr. Eusebie Mandicevschi pentru un cuartet de coarde şi două piane în 4 mâini şi interpretată cu măiestrie de doamnele Eugenia Halarevici şi Eufrosina Vorobchievici (pianul I), de doamnele Ecaterina Mandicevschi şi Veronica Ţurcan - Mandicevschi (pianul II) şi de domnii Adalbert Hrimaly (viola I), Corneliu Tarnovieţchi (viola II ) Gheorghe Mandicevschi (viola), şi dr. baron cavaler de Duzinkiewicz (violoncell). 
De-a lungul timpului familia Mandicevschi a jucat un rol activ în activitatea societății „Armonia”. Împreună cu frații săi, Gheorghe Mandicevschi a format un adevărat cvartet de coarde, renumit în Cernăuți acelor ani.

Literatura.

1. Acatrini V. Familia Mandicevschi în contextul vieții muzicale a Bucovinei / VladimirAcatrini // Glasul Bucovinenei. –  1/2017 – An.XXIV. Nr.93 – P. 52 - 65.
2. Acatrini V. Ecaterina Mandicivschipedagog uitat în Bucovina / Vladimir Acatrini // Ţara Fagilor : almanah cultural-literar. – Cernăuţi : Tîrgu-Mureş, 2017. – P. 245 –248.
3.Acatrini M. Sub semnul credinṭei străbune. Din istoria satului Băhrineṣti / Mihai Acatrini, Vladimir Acatrini // Libertatea cuvântului. – 2016. – 8 dec. (Nr. 48). – P.14.

Comentarii