De Ziua Limbii Române un grup de jurnaliști și consilieri români din patria istorică au vizitat satul Băhrinești din Nordul Bucovinei.


       În ziua de 3 septembrie 2017, când la Cernăuți se sărbătorea Ziua limbii române, la invitația tânărului istoric Vladimir Acatrini, președintele Societății bibliotecarilor bucovineni „Constantin Mandicevschi”, un grup de jurnaliști și consilieri români din patria istorică au vizitat satul Băhrinești din raionul Hliboca, regiunea Cernăuți.  Inițiativa acestei vizite a venit și din partea lui Claudiu Emilian Vlad, un român răzeș din Slobozia, dar cu rădăcini adânci în Igeștii Bucovinei. Din delegație au mai făcut parte, Clementina Tudor, directorul Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, jurnalist la Radio România Actualități, Mihaela Dima, jurnalist la România TV, profesor de istorie și consilier, Florin Floreanu, jurnalist la România TV,  referent la Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”.
        A fost o vizită de documentare în timpul căreia oaspeții români au luat cunoștință de activitatea școlii din această frumoasă localitate românească, cu realizările obținute de profesori și elevi în decursul anilor, dar și cu multe greutăți, legate de reforma sistemului de învățământ. Vizitând muzeul satului din incinta școlii directorul Mihail Acatrini le-a povestit oaspeților români despre istoria satului, despre marile personalități, care s-au născut aici, cum ar fi reprezentanții renumitei familii Mandiceschi, scriitorii Vasile Andru și Mihai Prepeliță, regizorul de filme Eugen Latii, Euzen Patraș doctor in drept, economistul Mihai Patraș, unul dintre autorii primei Constituții a Republicii Moldova și mulți alții.
De-asemenea oaspeții din România au avut o întâlnire de suflet cu preotul din sat, Constantin Ciobotar, care i-a invitat atât la biserica cea nouă, sfințită în anul 1999 în prezența regelui Mihai I, precum și la biserica cea veche, construită în 1777 în satul vecin Vicovul de Jos și dăruită satului Băhrinești în anul 1880. În cimitirul satului oaspeții au avut un moment de reculegere la mormântul parohului Ioan Mandicevschi, în al cărui arbore genealogic au fost și renumiții români bucovineni, compozitorul Eusebie Mandicevschi, autorul cântecului „Cântă cucu-n Bucovina” Constantin Mandicevschi, pedagogul Ecaterina Mandicevschi, parohul Vasile Mandicevschi și alții.
În încheierea vizitei, directorul școlii Mihail Acatrini a subliniat că astfel de vizite ale jurnaliștilor, consilierilor parlamentari, oamenilor politici, dar și ai oamenilor simpli din România, din patria noastră istorică, sunt binevenite pentru noi cei din nordul Bucovinei. Aici noi avem monumente istorice, obiective culturale cu o deosebită semnificație pentru întregul neam românesc.
                                                                                                      Dragoș Olaru.






















































Comentarii