Ion Creangă, aniversat, de Mărtisor, de elevii din Bahrinești.


Elevii Școlii din Băhrinești au marcat astăzi, sărbătoarea Mărțișorului și 180 de ani de la nașterea scriitorul Ion Creangă.
Prima zi a lunii martie este sărbătoarea Mărţişorului. Mărţişorul este un calendar simbolic, reprezentat de un şnur bicolor, care adună zilele, săptămânile şi lunile anului în două anotimpuri, iarnă şi vară, făcut cadou la l martie, ziua Dochiei, străvechi început de an agrar.
Deşi nu se ştie cu exactitate de când datează acest obicei, se ştie că prima zi a primăverii era celebrată încă de acum aproximativ 8000 de ani, iar mărţişorul îşi are originea în credinţele şi practicile agrare de atunci. Pe vremea dacilor, simbolurile primăverii erau confecţionate în timpul iernii şi se purtau doar după 1 martie. Mărţişoarele erau atunci pietricele albe şi roşii înşirate pe o aţă şi se purtau la gât. Culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, simboliza viaţa, deci femeia, iar culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, era specifică înţelepciunii bărbatului. Şnurul mărţişorului reprezintă, prin urmare, împletirea armonioasă a celor două.

Totodată la 1 martie sa născut Ion Creangă. Măiestria basmelor, poveștilor și povestirilor povestitorul nostru naţional, înfățișează în mod admirabil spiritul poporului român. “Amintiri din copilărie” reprezintă o frescă a satului din Moldova în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care prinde viaţă prin povestirile pline de umor ale lui Creangă.
În cadrul evenimentului elevii clasei a 5-b au prezentat aspecte din viața și opera scriitorului. Momentul culminat a fost vizionarea unei secvențe din filmul Amintiri din copilărie, sub  regia  Elisabetei Bostan din1964.










Comentarii