De ziua internaţională a poeziei la Cernăuți - 21.03.2017.

La întâlnirea cu scriitorii români din regiunea Cernăuți au participat elevi de la școlile cu limba română de predare din zonă, cititori, ziariști, admiratori ai cuvântului frumos.
În deschiderea acțiunii culturale, Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți a menționat rolul poeziei și literaturii în păstrarea și valorificarea identității naționale românești din regiunea Cernăuți.
Un mesaj de salut și de încurajare a fost rostit de Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți, care a precizat că poezia este un element al coeziunii sociale și armoniei interetnice. Drept dovadă, doamna consul general a recitit în fața cernăuțenilor versuri de Mihai Eminescu în limba ucraineană (traducere de Nina Matvienko) și de Taras Șevcenko în limba română (traducere de Ion Cosmei), demonstrând că literatura unește sufletele, și nu dezbină.
De Ziua Internațională a Poeziei au fost prezentate mai multe apariții editoriale, semnate de autori români din Cernăuți în ultima perioadă de timp. Este vorba de volume de versuri de Mircea Lutic (analizate de Doina Bojescu), Simion Gociu (prezentate de Dumitru Mintecnu și Doina Bojescu) și Marin Gherman (analizate de Ilie T. Zegrea).
Au mai citit versuri în dulcele grai eminescian: Ilia Tomiuc, Vasile Bâcu, elevi ai școlilor de cultură generală din regiunea Cernăuți (Gimnaziul nr.6, Școala nr. 17 din Cernăuți ș.a.). La finalul acțiunii culturale, scriitorii români din regiunea Cernăuți au dialogat cu reprezentanții bibliotecilor raionale despre viitoarele proiecte de popularizare a literaturii române în localitățile mai îndepărtate de centrul  regional. 

A fost o sărbătoare a poeziei, o sărbătoare a culturii românești autentice în contextul valorilor literare universale.
                                                                                                
BucPress(www.bucpress.eu)                                             













































Comentarii